ÚLTIMA HORA

🚨 Espanya marca el pitjor cap de setmana de la pandèmia: 93.822 nous contagis

Augmenten a Catalunya les violacions amb substàncies que anul·len la voluntat de les víctimes

A més de la burundanga, els agressors també utilitzen altres productes farmacèutics

L'últim '30 minuts' de TV3 ha tret a la llum l'ús de substàncies químiques en les agressions sexuals, que cada vegada és més habitual. L'objectiu de l'agressor és que la víctima no es pugui resistir i abusar d'ella sense causar-li lesions que puguin inculpar-lo. La substància més coneguda és la burundanga, però a Catalunya s'utilitzen altres productes farmacèutics que es poden aconseguir fàcilment i que no deixen rastre. En alguns casos, aquests químics provoquen amnèsia en les víctimes, però altres es tracten de relaxants musculars que ocasionen la immobilitat del cos, malgrat ser plenament conscient de la violació que es pateix.

El programa ha revelat que un 29% de les víctimes de violacions que atén l'Hospital Clínic de Barcelona són per submissió química i que més del 85% dels casos no es denuncien per por o vergonya. És complicat aconseguir una sentència favorable en aquests casos, perquè les dones que han patit l'agressió no poden aportar detalls sobre els fets perquè no els recorden o bé perquè no tenen cap prova d'haver estat forçades. Per tant, és la paraula de la víctima contra la de l'agressor i és gairebé impossible comprovar si les relacions sexuals han estat consentides.

El relat sobre aquest fenomen criminal s'ha construït a partir del testimoni de juristes, psicòlegs, Mossos, criminalistes i toxicòlegs, com també el de les víctimes. «Jo no em podia moure, el veia, notava que em tocava, jo sabia que alguna cosa no funcionava, que aquella persona m'estava fent mal, però el teu cos no reacciona. I l'endemà em desperto molt desorientada i molt adolorida, molt. Tens por, no saps el que vols, no saps com sortir d'allà, és un horror», ha explicat una d'elles. Metges i advocats han coincidit que el perfil de totes aquestes dones és similar, que recorden tota la nit perfectament fins que de sobte tenen un buit en la memòria i en alguns casos tenen petits flashbacks, però no els és possible construir una narració dels fets. L'objectiu del programa és la prevenció d'aquests casos, que es promou en diversos països europeus, però que malauradament no s'ha posat en pràctica a casa nostra.


Comentaris

envia el comentari