Augmenten els accidents de trànsit provocats per senglars en època de caça

Imatge de l'accident de la Bisbal del Penedès | BAIXPENEDÈSDIARI.CAT

Durant les últimes setmanes s'han produït diferents accidents de trànsit on els senglars han estat protagonistes. Per sort, en cap dels accidents produïts a les carreteres tarragonines els conductors han patit ferides greus. L'augment de la població de senglars a Catalunya i la nostra intrusió en el seu medi serien una de les causes principals que augmentarien el risc de conflicte entre les persones i els senglars. A més, hi podria haver altres motius més concrets que encara accentuarien més el conflicte a zones urbanes o periurbanes. A les comarques de Tarragona durant l'última setmana s'han produit tres accidents amb senglars com a protagonistes.

La població de senglars a Catalunya no ha parat de creixer durant els últims anys i les batudes no sembla que siguin la solució per evitar aquest creixement. Segons les dades publicades al Programa de seguiment de les poblacions de porc senglar a Catalunya, els caçadors catalans haurien caçat la temporada 90/91 un total de 5.000 senglars, mentre que la temporada 2010/2011 s'en van caçar uns 30.000 individus. Aquestes dades demostrarien que les batudes no són capaces de resoldre els problemes de creixement dels senglars al nostre territori. 

Segons l'estudi «El porc senglar en zones urbanes i periurbanes. Problemes que ocasiona i mètodes de control», realitzat pel Servei d'Ecopatologia de Fauna Salvatge (SEFaS) de la facultat de veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona, els porcs senglars trobarien a les zones urbanes un ambient més segur per refugiar-se, especialment en èpoques de batuda. A l'estudi es remarca l'augment de les denuncies per problemes derivats amb la presència de senglars especialment en l'època de caça (de setembre a febrer), ja que els animals utilitzen aquestes zones com àrees de refugi. Pel que fa als accidents de trànsit en concret, la biòloga Carme Rosell indica que els punts negres més comuns no solen ser en àrees forestals sinó en zones envoltades de camps de conreu o fins i tot a prop de les ciutats. En concret es calcula que el 33% dels accidents amb porcs senglars es troben en llocs sense cobertura forestal, això és perquè són àrees on no s'hi caça i els animals s'hi poden moure millor. Amb aquestes dades es pot concloure que en èpoques de caça augmenten els accidents de trànsit, atès que els porcs senglars es veuen obligats a fugir cap a terrenys inexplorats per buscar seguretat.

En cas de patir un accident, la majoria de les vegades seria el conductor qui s'hauria de fer càrrec de les despeses, tret que l'accident sigui conseqüència d'una batuda de caça major 12 hores després. Per justificar-ho i poder cobrar de l'assegurança, has de demostrar que la senyalització no era l'adequada. L'únic remei és conduir més a poc a poc i ser molt previngut. Si no pots evitar l'accident, no et desviïs, frena tot el que puguis i disminueix la velocitat. Els accidents més greus es produeixen per fer un cop de volant per esquivar l'animal. Si fas això, pots xocar amb un altre vehicle o sortir de la carretera, i són aquestes circumstàncies les que produeixen el 40% dels accidents en vies secundàries.


Comentaris

envia el comentari