Un Eurofighter espanyol llança «accidentalment» un míssil a Estònia

El Ministeri de Defensa ha confirmat els fets, i ha obert una investigació sobre el succés | Les autoritats estonianes han posat en marxa un operatiu de cerca per trobar el dispositiu

Dos aeronaus Eurofighters de l'Ala 14 de l'Exèrcit de l'Aire, en una imatge d'arxiu.
Dues aeronaus Eurofighters de l'Ala 14 de l'Exèrcit de l'Aire, en una imatge d'arxiu. | EMAD

Gran ensurt aquest dimarts amb l'exèrcit espanyol com a protagonista. Un Eurofighter, que estava realitzant tasques de vigilància a Estònia, va llançar «accidentalment» un míssil a la zona nord-oest del país, sense que el succés tingués més conseqüències. Els fets han estat confirmats pel mateix Ministeri de Defensa espanyol, que ha explicat que ja està en marxa una investigació, per esbrinar què ha passat realment. 

L'avió, segons indica 'la Vanguardia', va participar en unes maniobres al costat d'un altre Eurofighter espanyol i altres dos avions militars Mirages 2.000 francesos; accions emmarcades en una missió d'ensinistrament. Després de l'incident, l'aeronau va tornar a la Base Aèria de Siauliai, a Lituània. 

Llançat en mode d'autodestrucció

El míssil AMRAAM, afortunadament, va ser llançat en mode autodestrucció, al voltant de les 15.44 hores, i no va arribar a tocar cap altra aeronau. Les autoritats estonianes, per la seva banda, no descarten que pugui haver impactat a terra. 

En aquest sentit, s'ha posat en marxa un operatiu de cerca del dispositiu, amb ajuda d'helicòpters, però encara sense resultats. Cal dir que l'incident ha tingut lloc durant unes maniobres d'ensinistrament força habituals, que es realitzen amb avions destinats a la coneguda com operació Policia Aèria en el Bàltic. Es tracta d'un programa especial de protecció, impulsat per l'OTAN, pe realitzar tasques de control de l'espai aeri de les repúbliques bàltiques, que no disposen d'avions de combat propis. 

Pel que fa al míssil llançat per error, l'AIM-120 o AMRAAM és un míssil aire-aire, fabricat per l'empresa nord-americana Raytheon. En total, pesa uns 152 quilos, mesura 3,7 metres i té uns 180 centímetres de diàmetre. Un cop llançat, pot impactar contra qualsevol objectiu que es trobi en un radi de 100 quilòmetres, amb una càrrega explosiva de 25 quilos. 

Estònia suspèn els vols militars espanyols

Després d'aquest incident, el país ha respost de forma contundent a l'exèrcit espanyol. Els vols de caces dels Eurofighter d'Espanya han estat suspesos al país, així ho ha dit el ministre de Defensa d'Estònia, Juri Luik, qui també ha assegurat que «el més important» ara és «garantir la seguretat». D'altra banda, ha afirmat que aquest ha estat un incident «extremadament rar i lamentable».

El primer ministre del país, Juri Ratas, ha parlat també sobre els fets que van tenir lloc dimarts afirmant: «Gràcies a déu, pel que sabem, ningú no ha resultat ferit». També ha mostrat la seva preocupació pel succés. Ara per ara ja es podria saber la localització de l'artefacte tot i que encara no se n'han trobat restes.

A més, el comandant de les Forces Aèries ha explicat sobre el míssil: «Estem segurs que no hi ha perill perquè es va destruir abans de tocar el terra. Encara que no tenim confirmació directa, serem previnguts i intentarem confirmar les nostres teories».


Comentaris

envia el comentari