rtc-config='{"urls": ["https://catalunyadiari.com/rtc_config?h=CANONICAL_URL&key=section_cd"]}'

Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

VOTA A L'ENQUESTA

Quin partit triaràs el 28-A?

Més de 130 joves se suïciden amb el joc rus de la Balena Blava

Es tracta d’un fenomen molt perillós que es fonamenta en les cadenes de reptes i que s’estén per les xarxes socials
Un joc molt perillós que és molt popular | https://vk-smi.ru/

 

L’any passat, el 14 de febrer —dia de Sant Valentí— una nena que només tenia 10 anys va saltar per una finestra a Rússia, i van haver-la d’hospitalitzar amb lesions greus i una commoció cerebral. Tot sembla indicar que aquesta nena havia saltat impulsada per un joc que ha esdevingut tot un fenomen social i que es coneix amb el nom de Blue Whale o Balena Blava.

 

Pocs dies després d’aquest succés, el 20 de febrer de 2017, els mitjans de comunicació de Rússia van afirmar que el Servei Federal de Seguretat de Sant Petersburg havia procedit a obrir una línia d’investigació per mirar de descobrir què passava. A partir de la informació que s’ha recopilat de diverses fonts, es pot deduir que el joc ja hauria provocat més de 130 suïcidis.

 

El joc suïcida de la Balena Blava

El joc de la Balena Blava ha esdevingut un fenomen molt preocupant a tota Rússia i també en diversos països de l’Àsia Central com el Kirguizistan i el Kazakhstan, perquè molts infants i adolescents que hi han jugat han acabat morint.

 

Es tracta d’un repte viral que insta els participants del joc a superar diverses proves, com ara el fet de veure films de terror durant tot el dia, quedar-se desperts durant períodes de temps molt llargs, utilitzar un ganivet per tatuar-se una balena a la pell o llençar-se al buit des d’altures pronunciades. La darrera prova del repte insta els participants a llevar-se la vida.

50 dies plens de proves

El funcionament del repte és senzill però té molt de perill, i pot arribar a ser mortal. Quan els participants s’hi inscriuen, se’ls assigna una persona que serà el seu curador: aquest individu els anirà dient les proves que hauran d’anar fent i superant, una per una, durant un període de 50 dies.

 

Per ensenyar que ha aconseguit superar les proves, el participant s’ha de gravar en vídeo o de fotografiar quan acaba la prova. Finalment, després que hagi superat unes quantes proves, el curador li demanarà que es llevi la vida.

 

L’emissora de ràdio Radio Free Europe, coneguda també pel nom de Radio Liberty, afirma que els curadors utilitzen hashtags en rus que, quan es tradueixen, volen dir coses com ara «mar de balenes», «balena blava», «llevar-me a les 4:20», «formo part del joc», etc. Es tracta d’una pràctica que ha acabat transformant-se en tot un fenomen social entre els joves que viuen al país.

 

 

Tot va començar a la xarxa social russa VKontakte

Aquest fenomen viral va sorgir a la xarxa social russa VK o VKontakte. Tot i que hi ha molta gent que no la coneix als països occidentals, és una xarxa molt utilitzada en alguns estats com ara Bielorrússia, Rússia o Ucraïna. 

 

Al territori espanyol compta amb diversos usuaris, sobretot perquè hi ha molts russos que hi viatgen a l’estiu per passar les vacances. A més, hi ha gent de la península que la fa servir perquè, tot i que la seva estètica i les seves funcionalitats poden recordar a les de Facebook, té funcions similars a les de diverses aplicacions dissenyades per lligar, com ara Happn, encara que no és la seva finalitat principal.

 

Segons la informació aportada per alguns mitjans de comunicació locals, només el 20 de gener de 2017 ja hi van haver 4.000 cerques de les etiquetes relacionades amb la Balena Blava.

 

Exemple del rol dels curadors

Encara que pugui semblar sorprenent, hi ha nens i adolescents que es deixen endur pel joc. Molts d’ells actuen moguts per les ganes de fer quelcom que està prohibit. Per aquesta raó, un periodista de la ràdio Radio Free Europe, abreujada com a RFE, va crear un perfil fals a la xarxa social VK simulant ser una noia de 16 anys per aconseguir tenir una conversa amb un curador. A continuació, pots llegir la conversa:

 

Periodista: «Hola. Voldria jugar a la Balena Blava, què he de fer per jugar-hi?».

Curador: «N’estàs convençuda? Si comences, no podràs tornar enrere».

Periodista: «Sí, n’estic segura, però què vol dir que no podré tornar enrere?»

Curador: «Que, una vegada començat, no es pot deixar el joc. Si acceptes jugar-hi has d’assumir-ne les regles».

Periodista: «Estic preparada, endavant!».

Curador: «Cal que duguis a terme totes les tasques amb diligència i en secret. Cada cop que finalitzis una tasca, m’has de fer arribar una foto o un vídeo perquè jo comprovi que has superat les proves. I al final de tot del joc, t’acabes morint. Estàs a punt?».

Periodista: «I si en algun moment tinc ganes de deixar de jugar?»

Curador: «Vindran a per tu, perquè tinc les teves dades».

Molts joves es veuen atrapats en el joc i no veuen com poden tornar enrere | Psicología y Mente

 

El periodista explica que la primera prova que li van fer dur a terme va ser tatuar-se amb un ganivet al braç el símbol «F58». Tot seguit, li van dir que enviés una foto com a prova d’haver superat la tasca.

 

 

S’han formulat determinades hipòtesis sobre el tema

Tant els professionals de l’àmbit de la salut mental com els funcionaris de Rússia han mostrat la seva preocupació pel tema. Per aquesta raó, estan mirant de detectar tots aquells factors que fan que els joves puguin interessar-se per aquesta mena de jocs macabres.

 

Es tracta d’un tema que ha arribat fins i tot a l’escenari polític de Rússia, on els polítics troben arguments en el fenomen per defensar un reforç del control que s’exerceix sobre internet i les xarxes. El 16 de febrer de 2017, de fet, es va celebrar una audiència a la Càmera Pública de Rússia per tal de discutir sobre una proposta de llei destinada a augmentar les penes dels individus que incitin els altres al suïcidi.

 

En aquesta audiència van arribar a escoltar-se acusacions que deien que els creadors del fenomen haurien sigut «nacionalistes ucraïnesos», amb l’objectiu d’atrapar un total de 2 milions de joves russos, segons les dades d’un informe de la reunió publicat al diari ‘Kommersant’.

 

Persones sospitoses i culpables de promoure el suïcidi entre els joves

Hi ha diversos mitjans de comunicació que han parlat de les investigacions i de les detencions relacionades amb el fenomen que s’estan produint. El 17 de febrer de 2017, de fet, el diari de la regió d’Ossètia —una zona situada al nord de Rússia— va explicar que s’havien detingut quatre individus d’aquella àrea, dos d’ells menors d’edat, sospitosos d’haver influït de manera decisòria en el suïcidi d’un noi de 15 anys un parell de setmanes abans.

 

Igualment, la fiscalia d’Altai, també a Rússia, va obrir una investigació el 20 de febrer de l’any passat perquè sospitava que un grup de persones no identificades va estar pressionant un nen de 15 anys durant tres mesos per intentar que es llevés la vida, sense aconseguir-ho.