rtc-config='{"urls": ["https://catalunyadiari.com/rtc_config?h=CANONICAL_URL&key=section_cd"]}'

Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

ARA MATEIX

Cues de més de 3 quilòmetres a la C-32, a Argentona, per un accident

Mossos i Policia Nacional desarticulen una de les bandes criminals internacionals més importants d'Europa

Drogues, armes i tripijocs en apostes esportives, el llarg catàleg de delictes de la banda Vor v Zakone desarticulada a Catalunya i arreu de l'Estat

 

Els Mossos d'Esquadra conjuntament amb agents de la Policia Nacional, amb la col·laboració de l'Interpol, l'Europol i Policia Criminal de Geòrgia, han detingut els set caps de la banda «Vor v zakone», la que segons la policia era una de les organitzacions criminals més importants d'EuropaL'operació es va poder seguir en directe a CatalunyaDiari.cat.

 

Un macro-operatiu policial dut a terme el passat 26 de juny es va saldar amb la detenció de 129 persones —més de 50 van ingressar a presó; alguns d'ells n'han pogut sortir pagant una fiança—, la gran majoria de nacionalitat armènia, i l'escorcoll de 74 immobles en diversos punts de Barcelona, Santa Coloma i Badalona a més de ​Madrid, ​València, Alacant, Albacete, Múrcia i Granada . L'organització criminal estava implicada en una llista interminable de delictes com són la pertinença a organització criminal, tràfic de drogues, blanqueig de capitals, robatori amb forces en domicilis, tràfic il·lícit de vehicles, contraban de tabac, tinença il·lícita d'armes, falsedat documental, estafa, extorsió o corrupció en apostes esportives. Els agents han intervingut uns 100.000 euros en efectiu, nou armes de foc amb nombrosa munició, armilles antibales i antitall, sistemes per a la inhibició de les comunicacions, multitud de paquets de tabac de contraban i una fosa clandestina de joieria.

 

Un doble assassinat a Terrassa com a origen de la investigació

La investigació va començar a principis de l'any 2016 com a conseqüència de l'assassinat de dos ciutadans georgians a Terrassa. Els dos morts estaven estretament vinculats a l'organització criminal liderada per un dels «Vor v Zakone» que actualment compleix condemna en una presó de França. Per tal d'aclarir el que s'amagava darrere d'aquests assassinats, i sota la direcció del Jutjat d'Instrucció número 2 de Terrassa i la coordinació de la Fiscalia Especial contra la Corrupció i el Crim Organitzat, es va constituir un equip conjunt d'investigació integrat per agents dels Mossos d'Esquadra i de la Policia Nacional.

Durant els dos anys i mig que ha durat la investigació, s'ha pogut comprovar l'existència d'una àmplia organització criminal d'extensió internacional assentada a tot l'Estat espanyol dedicada a diverses activitats delictives. Vista l'amplitud i l'abast de l'organització els agents van decidir dividir la investigació en dues grans fases. La primera es va desenvolupar el 28 de novembre passat de 2017 i va culminar amb la detenció de més de 30 persones d'origen georgià i catorze escorcolls en domicilis i empreses i establiments associats a l'organització.

 

Estructura piramidal i jerarquitzada i amb una caixa comuna

La segona fase va culminar el passat 26 de juny i va ser dirigida contra les organitzacions criminals latents i menys conegudes policialment, que eren liderades per dirigents d'origen armeni que convivien amb les estructures tradicionals georgianes. Els «Vor v Zakone», nom que també ha agafat la banda, són les màximes autoritats criminals en els països que formaven l'extinta Unió Soviètica i exerceixen un lideratge absolut sobre la resta de membres de l'organització, dirigint l'activitat, gestionant els beneficis i resolent amb fermesa els conflictes interns de l'organització.

 

Imatge d'un dels escorcolls, amb agents dels Mossos i de la Policia Nacional. | CatalunyaDiari.cat

 

Els agents van detectar que l'organització mantenia una estructura piramidal i perfectament jerarquitzada: després dels «Vor v Zakone» hi havia les autoritats criminals encarregades del control de les cèl·lules delictives i, en el graó més baix de l'estructura piramidal, els autors materials dels fets delictius. Finalment, els tresorers s'encarregaven del maneig, custòdia i blanqueig dels diners que es trobava a la coneguda com «obschak» o caixa comuna, a la qual tots els membres contribueixen amb un percentatge dels beneficis i amb una quota periòdica pel simple fet de formar part del grup criminal.

 

L'organització mantenia estrets vincles internacionals amb altres entramats criminals assentats en altres països, especialment amb altres «Vor v Zakone» d'Estats Units, França, Itàlia, Bèlgica i Lituània. L'activitat delinqüencial era molt variada en estar implicada en innombrables delictes com pertinença a organització criminal, tràfic de drogues, blanqueig de capitals, robatori amb forces en domicilis, tràfic il·lícit de vehicles, contraban de tabac, tinença il·lícita d'armes, falsedat documental, estafa, extorsió o corrupció en apostes esportives.

 

Una banda especialitzada en tot tipus de delictes

Una de les activitats delictives era la manipulació de resultats esportius mitjançant el suborn d'esportistes: arreglaven partits de bàsquet d'Azerbayan, partits de vòlei platja de Rússia o trobades de tennis pertanyents a categories inferiors. S'ha constatat que tenien informació privilegiada de diverses disciplines esportives com l'hoquei sobre gel de tercera divisió russa i s'ha acreditat la participació d'uns vint esportistes en els tripijocs.

 

També s'ha acreditat l'existència de diverses cèl·lules dedicades a la comissió de robatoris amb força en domicilis, especialment a València i Alacant. L'organització disposava d'una instal·lació clandestina en un cèntric habitatge de València destinat a fondre peces de joieria sostretes i fabricar lingots d'or i plata. A més havien constituït una xarxa de distribució nacional i internacional de tabac, adquirint tabac de contraban de primeres marques que era elaborat a Ucraïna i Polònia i, posteriorment, transportat en camions i distribuït a França, Itàlia i a l'Estat espanyol. Una altra de les activitats a les quals també es dedicaven era el tràfic il·lícit de vehicles. Adquirien turismes d'alta gamma a Bèlgica i Alemanya, turismes que eren venuts a Espanya després de manipular el seu comptaquilòmetres i modificar la seva documentació.

 

Dispositiu amb màxima col·laboració amb tècnics d'Europol i Interpol

L'operació ha comptat amb la col·laboració d'INTERPOL. Es va traslladar a l'Estat espanyol el cap del projecte Millenium —projecte analític contra la lluita de les estructures criminals eurasiàtiques— i una oficina mòbil d'anàlisi lofoscòpic i una oficina mòbil de reconeixement facial, i EUROPOL que ha desplaçat dues oficines mòbils d'extracció de dades de dispositius electrònics i quatre analistes. També s'ha desplaçat fins a l'Estat espanyol el cap de la divisió de cooperació internacional de la Policia Criminal de Geòrgia.

La guerra pel control de la banda

Arran de les múltiples operacions policials realitzades a nivell europeu contra les organitzacions georgianes, especialment al conjunt de l'Estat espanyol, van fer aflorar altres organitzacions criminals liderades per «Vor v Zakone» d'origen armeni. Aquestes xarxes delictives convivien amb les estructures delinqüencials tradicionals georgianes i en alguns casos estaven estretament relacionades amb els seus màxims responsables. No obstant això, aquestes organitzacions van ocupar el buit de poder i el territori que controlaven les antigues organitzacions georgianes.

 

Els investigadors van constatar que a Barcelona estava assentat un dels caps d'aquesta banda, d'origen armeni, que exercia un fort control sobre l'organització i que actuava sota la supervisió del «Vor v Zakone» però a França. En un segon esglaó es trobaria un altre ciutadà armeni que controlava la zona del País Valencià, responsable de dirigir les cèl·lules dedicades al contraban de tabac, la receptació de joies, els robatoris en establiments i altres activitats delictives.

 

Des de Madrid, un altre «Vor v Zakone» de màxima confiança s'encarregava de recollir els diners per a la «obschak» o caixa comuna i de resoldre els conflictes que sorgissin entre els membres de l'organització, actuant com a mediador o aplicant la imposició de càstigs mitjançant l'ús de la violència.

 

Un nou líder a València gairebé acaba amb morts

A finals del 2017, i davant la impossibilitat per part del líder instal·lat a València de controlar totes les zones d'influència i modalitats delictives a la zona, un nou «Vor v Zakone» es va instal·lar al País Valencià. El nouvingut disposava un estatus superior a la piràmide de la banda i no responia davant l'estructura criminal establerta.

 

Si bé en un primer moment les dues organitzacions van conviure sense conflicte, el nou criminal arribat a la zona va anar enfortint el seu poder a poc a poc enfront dels «Vor v Zakone» georgians, i van estendre la seva àrea d'influència i la seva estructura. Amb la finalitat de reprendre el control, el líder georgià va enviar a la zona de València un home de la seva confiança perquè assumís la direcció de les cèl·lules del primer esglaó de la banda criminal, fet que va originar un greu conflicte entre les dues faccions.

 

La lluita va arribar a l'extrem que els dos grups van acumular armes i es va ordenar l'assassinat de diversos dels seus membres, crims que es van poder evitar gràcies a la detenció de diversos dels seus membres per part de la policia al mes de novembre, segons s'ha explicat avui en una roda de premsa a Madrid conjunta entre Policia Nacional i els Mossos d'Esquadra.

Comentaris