La baralla a la presó de Ponent de Lleida obliga a aïllar a 9 presos de la resta

UGT denuncia falta de personal mentre que Justícia qualifica els fets de disputa i destaca que no hi va haver ferits

Ingressa a presó un estafador multireincident amb cinc ordres judicials pendents de detenció

Imatge d'un detingut | Twitter (@mossos)

UGT ha denunciat aquest dijous que dilluns a la tarda es va produir una «baralla multitudinària» al mòdul 6 del centre penitenciari de Ponent entre dos grups d'interns; per un assumpte de control territorial i drogues. L'incident, que va passar a les 17.50 hores, va acabar amb nou presos aïllats provisionalment, tres d'ètnia gitana i sis de l'Europa de l'Est. El sindicat lamenta que no es tracta d'un fet aïllat i culpa l'administració de «menystenir» els funcionaris amb unes polítiques de personal «nefastes».

El responsable del Sindicat de Presons de la UGT de Catalunya, Xavier Martínez, considera que per un correcte funcionament a Ponent, que té 900 presos, caldria augmentar la plantilla un 50% i passar dels 200 als 300 treballadors. Justícia, en canvi, no té previst un augment de personal i qualifica els fets de «disputa». El departament destaca que no hi va haver ferits gràcies a la «gran professionalitat» amb què van actuar els funcionaris, que van aconseguir reconduir la situació.

  • NOU SERVEI DE LLEIDADIARI: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Segons el sindicat, aquesta situació és «una realitat ineludible»

Davant aquest situació, des d'UGT Presons denuncien que, segons ells, al sistema penitenciari s'està visualitzant l'augment exponencial d'interns de països de l'est d'Europa, «això és una realitat ineludible, i Ponent no n'és pas una excepció». «Aquest augment està afectant d'una manera evident el nostre sistema amb un canvi de perfil d'interns que tenen unes característiques molt marcades relacionades amb la violència, les màfies i l'extorsió. Si a aquest perfil li sumem el desarrelament que pateixen, sense contacte amb la família moltes vegades, i amb pocs o cap ingrés econòmic, tenim el caldo de cultiu perfecte perquè situacions com la viscuda aquesta setmana es reprodueixin sovint», alerten des del sindicat.

Tanmateix, han explicat que des d'UGT Presons porten mesos advertint que s'han de prendre mesures per abordar aquesta problemàtica però, lamenten, en lloc de fer-ho, l'Administració continua aplicant unes «nefastes polítiques de personal consistents a negar la realitat i no dotar del personal necessari els centres penitenciaris, no cobrint el 100% dels centenars de baixes mèdiques que tenim, ni les vacants que es van produint per diferents circumstàncies».

Demanen a l'Administració que «obri els ulls a la realitat»

Per aquest motiu, el sindicat exigeix a l'Administració que obri els ulls a la realitat i es deixi de projectes de futur, ja que sense la col·laboració dels professionals penitenciaris, «els seus somnis mai podran portar-los a terme». «UGT Presons exigim que es doti de personal els centres amb la dotació de personal que marca la RLT i que hi hagi una cobertura total de les baixes. Aquesta situació només pot anar a pitjor si no prenen mesures i evidentment s'agreujarà amb l'arribada del període de vacances», conclouen.


Comentaris

envia el comentari