⚫️ URGENT

Un mosso mata a trets la seva exparella i se suïcida a Terrassa

Cau a Barcelona un dels líders de la màfia georgiana i la seva banda de lladres

Els Mossos han detingut setze persones de dues organitzacions de lladres de pisos que s'han pogut desarticular | Tretze d'ells han estat enviats a presó

 

Els Mossos d'Esquadra han detingut a quinze persones a Barcelona, totes de nacionalitat georgiana i d'edats compreses entre els 26 i els 61 anys, per la seva relació amb el robatori en vint cases de l'àrea metropolitana de Barcelona durant els darrers mesos. Després de poder identificar els autors dels robatoris, en dues investigacions, la policia els ha pogut detenir i tretze d'ells han ingressat a presó. Entre els detinguts hi ha el líder d'una de les organitzacions, un home de 53 anys, amb antecedents policials a Rússia i que és considerat com a líder d'una organització criminal de lladres de nacionalitat georgiana. Les dues organitzacions, tot i que sense relació, funcionaven igual, una franquícia de les habituals bandes de lladres georgians.

 

Els investigadors dels Mossos de la Divisió d'Investigació Criminal de Barcelona estan treballant ara amb els objectes recuperats a les entrades i escorcolls que els investigadors creuen que poden ser d'altres víctimes de robatoris que encara no han pogut imputar als detinguts.

 

Dos grups, el mateix modus operandi

Les dues investigacions es va iniciar al mes d'abril quan els Mossos van localitzar dos grups que es dedicaven a cometre robatoris a pisos de l'Àrea Metropolitana de Barcelona de forma especialitzada. Els dos casos van permetre identificar dues organitzacions i les investigacions es van portar per separat tutelades pel jutjat número 5 dels de Gavà i també pel jutjat número 5 de Barcelona amb la coordinació de la Fiscalia de Crim Organitzat de la Fiscalia Provincial de Barcelona. Els dos grups actuaven gairebé igual, com també fan totes les organitzacions integrades per georgians, fet que en va facilitar poder-los caçar. Les dues bandes han actuat a Catalunya però també en altres punts de l'Estat.

 

Moment de la detenció del líder de la banda pels Mossos d'Esquadra. | CatalunyaDiari.cat

 

Com és habitual en aquestes organitzacions, disposaven d'una estructura rígida, on cadascun dels membres tenia rols perfectament definits. Els líders de les organitzacions eren els encarregats de triar els objectius i gestionar els beneficis obtinguts dels robatoris. En capes inferiors la banda tenia diversos lloctinents, els informadors d'objectius potencials, els receptadors i, en l'últim nivell, els executors, els encarregats d'assaltar materialment les cases que havien escollit i vigilat.

 

Les persones que s'encarregaven de fer materialment els assalts, uns grups de quatre persones que anaven canviant, també tenien els seus objectius molt clars i estaven especialitzats en diverses tasques: un d'ells s'encarregava d'obrir els panys, un altre de la conducció del cotxe i altres de vigilar i fer també contra-vigilància. Els grups d'assaltants anaven canviant sovint de persones, segons les necessitats i també per complicar la feina a la policia. Es movien per l'àrea metropolitana amb vehicles sostrets però també es movien en transport públic en el cas de Barcelona ciutat.

 

Marcaven les cases amb plàstics per vigilar si entrava i sortia gent

Els lladres s'encarregaven d'escollir i vigilar les cases que volien assaltar i les marcaven amb els coneguts «marcadors», petits trossos de plàstic transparent d'escassos mil·límetres, gairebé imperceptibles, que serveixen per saber si en aquell domicili hi entra i en surt gent. Al cap de pocs dies d'haver fet les comprovacions, els experts en forçar panys forçaven el domicili amb rossinyols o eines casolanes que es fabricaven ells mateixos. Un dels lladres, el que estava al comandament del grup d'assaltants, decidia quin eren els objectes que s'emportaven, mentre els altres integrants del grup, a l'exterior, s'encarregaven de la vigilància per si arribaven els propietaris o la policia.

 

Tres dels integrants de la banda, durant l'escorcoll de casa seva, a Barcelona. | CatalunyaDiari.cat

 

Els lladres triaven domicilis que disposaven de caixes fortes on els propietaris guardaven joies i diners en metàl·lic. Quan havien buidat les cases els lladres s'encarregaven de portar el material, també rellotges, ordinadors i altres dispositius electrònics, als receptadors habituals de l'organització que els proporcionava liquiditat immediata amb els diners en metàl·lic. Dels diners se'n feien tres parts: una que es quedava la banda d'assaltants, una que es quedaven els líders de la banda i una tercera que es guardava per anar pagant les despeses del grup criminal.

 

Tretze dels detinguts, a presó

El passat 5 de setembre els Mossos van fer un primer operatiu que va permetre detenir a nou persones a Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat i Sant Adrià del Besòs. Entre aquests primers detinguts hi havia també un dels líders de la banda. Durant els escorcolls als pisos que tenia la banda, a Barcelona i Santa Coloma de Gramenet, els Mossos van intervenir més de 13.000 euros en efectiu, més de dos quilos en joies d'or, dispositius electrònics i gran quantitat de material destinat a forçar panys i obrir caixes fortes.

 

Just l'endemà, 6 de setembre, els Mossos van detenir sis persones més a Barcelona i Sant Adrià del Besòs i es van fer entrades i escorcolls en domicilis de Barcelona, Sant Adrià del Besos i Hospitalet de Llobregat relacionats amb la segona investigació de la banda de georgians. Dels setze detinguts en les dues investigacions, tretze han ingressat a presó provisional després de declarar davant del jutge, mentre que els altres dos han quedat en llibertat amb càrrecs. Els Mossos mantenen la investigació oberta i la possibilitat de detenir més persones relacionades amb els grups d'assaltants.