Intenten identificar un cadàver del Cementiri de Montjuïc amb ADN del seu cunyat

Les famílies afectades per l'esfondrament de més de 100 nínxols el setembre de l'any passat lamenten la mala gestió de l'Ajuntament de Barcelona en aquest cas

Imatge d'arxiu de la zona on es van esfondrar al voltant de 140 nínxols del cementiri de Montjuïc
Imatge d'arxiu de la zona on es van esfondrar al voltant de 140 nínxols del cementiri de Montjuïc | EFE

L'empresa municipal que administra els cementiris de Barcelona va intentar identificar un dels cadàvers afectats per l'esfondrament de 144 nínxols el mes de setembre de l'any passat al Cementiri de Montjuïc,utilitzant l'ADN del seu cunyat. Segons han lamentat les famílies propietàries de les tombes, aquest incident és tan sols un dels molts nyaps comesos per Cementiris de Barcelona (CBSA), després de l'inesperat succés. 

No s'ha aconseguit identificar científicament cap cadàver

Recordem que l'esfondrament dels nínxols va tenir lloc el dia 15 de setembre de 2017. Des de llavors, a l'empresa dirigida per Jordi Valmaña i presidida pel regidor de Presidència, Aigua i Energia de la capital catalana, Eloi Badia, li ha resultat impossible identificar de forma científica cap dels 350 cadàvers, les restes mortals dels quals van acabar barrejant-se durant el succés. 

Les famílies finalment han decidit emprendre mesures legals, i han presentat aquest dilluns, 16 de juliol, una querella criminal per cinc presumptes delictes de danys, profanació, malversació, prevaricació i falsedat documental contra Valmaña i Badia, a més de l'antropòloga Dominika Naciarová, encarregada de les tasques de neteja i identificació visual. 

Imatge d'arxiu del Cementiri de Montjuïc
Imatge d'arxiu del Cementiri de Montjuïc | CatalunyaDiari.cat

 

Van prendre una mostra d'ADN al cunyat d'un dels enterrats

Mentre un bufet d'advocats s'encarregava de preparar la querella, l'empresa municipals de cementiris començava la identificació dels cadàvers mitjançant proves d'ADN, tres mesos després que els familiars afectats ho haguessin demanat. Durant el procés, Cementiris de Barcelona va prendre mostres genètiques de persones directament vinculades a les persones enterrades, la forma més ràpida en qualsevol identificació, però va cometre un greu i alhora sorprenent error. 

«Van demanar l'ADN al cunyat d'un dels morts en lloc d'un familiar directe, amb qui compartís traces genètiques», ha explicat José María de Palacio, l'advocat de les 50 famílies que han decidit denunciar els fets. Per al lletrat, es tracta d'una mostra més de la mala gestió de la crisi duta a terme per l'Ajuntament de Barcelona, després de l'esfondrament. 

«És un despropòsit continu»

Una de les famílies afectades pel succés comparteix l'opinió de Palacio, assegurant que denota el nyap dut a terme pel consistori d'Ada Colau. «És una anècdota que li pot passar a qualsevol, sí, però denota l'absolut nyap que ha fet l'ajuntament després de l'incident», ha assegurat la família a 'Crónica Global'. 

Imatge del Cementiri de Montjuïc
Imatge del Cementiri de Montjuïc | Cedida

 

Segons els afectats, ni l'empresa municipal ni el mateix equip de govern «tenen interlocutor únic», ja que un dia «és el seu advocat», un altre «el mateix Valmaña», i uns altres la cap de premsa de la societat municipal, Marta Alardén. «És un despropòsit continu perquè estan desbordats. Quan els familiars demanem informació, l'ajuntament mostra una descoordinació total», ha lamentat la família. 


Comentaris

envia el comentari