rtc-config='{"urls": ["https://catalunyadiari.com/rtc_config?h=CANONICAL_URL&key=section_cd"]}'

Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

VOTA A L'ENQUESTA

Quin partit triaràs el 28-A?

Macrobatuda contra els captadors de clients de marihuana a la Rambla de Barcelona

La Guàrdia Urbana i els Mossos han detingut a 13 persones | Els veïns celebren l'operatiu però ho qualifiquen de «gota d'aigua»
Un punter, captador de compradors de droga, en un carrer del Gòtic. | CatalunyaDiari.cat

 

«Marihuana, haixix, coffe shop...» en veu fluixa et diuen quan passeges per la Rambla. Si no estàs atent, a la primera no entens què et volen dir. Si pares atenció, sí, ja entens què volen vendre't. Són els coneguts punters, persones que ofereixen drogues sense cap mena de pudor pels carrers de Ciutat Vella, sobretot a la Rambla i als carrers propers, al Raval i al Gòtic, i, la majoria de cops, a turistes amb ganes de festa.

 

Els estrangers venen a Barcelona pensant que són a un nou Amsterdam, on el consum de drogues és habitual i que la llei ho permet. Quan el turista vol comprar, els punters porten els clients cap a carrers propers a uns pseudo coffeshops, clubs cannàbics il·legals on els hi venen les drogues.

 

Preu desorbitat i sense complir amb la normativa

Els clubs cannàbics, alguns sense cap mena de permís d'obertura o d'explotació, venen als turistes drogues a uns preus desorbitats. Si al mercat negre la marihuana pot tenir un cost d'uns 3-4 euros el gram, al centre de Barcelona, en aquests punts de venda repartits pels carrers del Raval i del Gòtic, es poden enfilar fins als 10 o 15 euros el gram.

 

A més, tot i que sí que la llei permet la venda d'aquest tipus de droga en aquests locals, s'han de complir unes estrictes normatives. T'has de fer soci de l'entitat, pagar la quota i, després de 15 dies, pots comprar la marihuana, i sempre per consum propi. Evidentment, els turistes no s'estan quinze dies a Barcelona i en aquests clubs els hi venen la marihuana sense esperar aquest temps que marca la normativa. Falsifiquen el document d'alta o simplement ni l'omplen.

Els turistes es pensen que la compra i el consum de la marihuana és legal a l'Estat espanyol i més quan els hi ofereixen a plena llum del dia i a la Rambla de Barcelona, un dels punts més concorreguts pels turistes que visiten la capital catalana. El consum de la marihuana l'han de fer a l'hotel, si la policia els enxampa, també podrien acabar denunciats ells.

 

A la dreta, amb les mans al cap, un dels captadors de la Rambla, detingut pels Mossos. | CatalunyaDiari.cat

 

Batuda contra els venedors il·legals: 13 detinguts

Aquest dijous, 12 de juliol, els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona van iniciar un operatiu que va permetre detenir a tretze persones que es dediquen a oferir drogues als turistes. Agents de la Unitat de Delinqüència Urbana de la Guàrdia Urbana i agents del grup antidroga de la policia catalana van prendre la Rambla per identificar i detenir a les persones que van poder enxampar infraganti oferint droga. No és complicat, n'hi ha molts, un fet que ha fet disparar les alarmes de les autoritats i també dels veïns que ho han denunciat insistentment les darreres setmanes.

 

Els detinguts són captadors de quatre clubs cannàbics que hi ha als carrers propers a la Rambla, concretament, dos al Raval i dos al Gòtic, tot i que n'hi ha molts més, alguns d'ells fins i tot sense cap mena d'autorització municipal. Als detinguts, tots homes i de nacionalitat estrangera, se'ls hi imputa un presumpte delicte contra la salut pública per afavorir el consum de drogues.

S'espera que la majoria d'ells passin a disposició judicial les properes hores i que siguin posats en llibertat amb càrrecs a l'espera de judici. Tot i que els veïns han celebrat l'operatiu policial, alguns d'ells han explicat a CatalunyaDiari.cat que és només «una gota d'aigua» i que hi ha molts d'aquests captadors a totes les cantonades del barri. Els punters se sumen a altres problemàtiques que afecten els transitats carrers de Ciutat Vella.

 

Ciutat Vella, la zona zero de la inseguretat

Els clubs cannàbics il·legals no són els únics problemes d'un barri pres pels turistes i on tres plagues l'han convertit en la zona zero de la inseguretat de la ciutat de Barcelona. Els narcopisos, els manters i els carteristes preocupen molt a les autoritats, als comerciants i als veïns.