IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

URGENT

☕ Salut veu «difícil» reobrir bars i restaurants a Catalunya per no «allargar l'agonia»

ÚLTIMA HORA

🚨 Catalunya confirma més de 5.000 nous casos de Covid-19

Bellvitge celebra 25 anys de trasplantaments de cor, amb més de 400 realitzats

La mitjana de trasplantaments de cor a l'Hospital de Bellvitge és superior als 16 anuals

Bellvitge celebra 25 anys de trasplantaments de cor, amb més de 400 realitzats | Europapress

L'Hospital Universitari de Bellvitge, a l'Hospitalet de Llobregat, ha celebrat els 25 anys del programa de trasplantament cardíac, amb el qual ha realitzat 417 trasplantaments «amb excel·lents resultats en taxes de supervivència», que el 2016 va arribar al 95% de supervivència en el primer any després de l'operació, i l'han convertit en referent per a pacients de Catalunya i les Balears.

La mitjana de trasplantaments de cor és superior als 16 anuals i el perfil mitjà del pacient durant aquest quart de segle correspon al d'un home d'entre 50 i 60 anys, han explicat l'hospital i el Departament de Salut de la Generalitat en un comunicat conjunt aquest dimecres, en el qual han recordat que el primer trasplantament es va fer el 24 de novembre del 1994.

El 2016 es van realitzar 17 trasplantaments, un 30% de caràcter urgent: el percentatge de casos urgents ha augmentat de forma continuada en els últims anys i constitueix un dels principals reptes de futur del programa.

En els últims 25 anys, la tasca assistencial en l'àmbit de la insuficiència cardíaca avançada i el xoc cardiogènic s'ha consolidat, obrint noves àrees terapèutiques, especialment en l'assistència circulatòria mecànica —coneguda com a «cors mecànics»—, de les quals se n'han implantat un total de 195, entre les quals n'hi ha 26 en l'últim any.

Aquests sistemes són una alternativa per a l'escassetat de donants, un dels problemes més importants dels programes de trasplantament. El cap del Servei de Cirurgia Cardíaca de Bellvitge, Albert Miralles, ha explicat que es plantegen noves fórmules per augmentar les donacions i es desenvolupen cors mecànics «cada vegada més evolucionats i amb bateries externes, capaces de suplir un cor durant sis o set anys», de les quals se'n van implantar vuit el 2016.


Comentaris

envia el comentari