Els bisbes catalans es comprometen a «erradicar la cultura de l'abús sexual»

En el comunicat es comprometen a col·laborar en «l'aclariment dels fets del passat» i a adoptar «rigoroses mesures de prevenció que impedeixen la seva repetició»

Els bisbes es comprometen a eliminar qualsevol tolerància o encobriment d'abús sexual | Cedida

La localitat de Tiana, situada al Maresme, ha estat l’escenari triat pels dos dies de la reunió ordinària de la Conferència Episcopal Tarraconense que han mantingut els bisbes de Catalunya. Amb la seva finalització, els bisbes catalans han emès una nota conjunta on demanen perdó a les víctimes i se solidaritzen amb el seu dolor.

També demanen perdó «a les persones a qui el coneixement d’aquests fets ha escandalitzat i ha fet trontollar la seva confiança en l’Església». L'escrit arriba després que algunes víctimes denunciessin els casos d'abús sexual de Constantí, de Montserrat i Girona

Els bisbes han exposat que actuaran amb determinació «eliminant tot tipus de tolerància o encobriment» per tal de protegir als infants i als adults més vulnerables. Es comprometen a «erradicar de les nostres comunitats i de tota la nostra societat la cultura de l’abús sexual, econòmic, de poder i de consciència». Així doncs, els bisbes de Catalunya volen col·laborar en «l’aclariment dels fets del passat» per tal de poder ajudar a les víctimes en el seu «restabliment».

Els bisbes catalans prendran «rigoroses mesures de prevenció» | Cedida

Compromís amb el compliment de la legislació

En el comunicat, els bisbes han manifestat el seu compromís amb el compliment de la «legislació vigent canònica i civil, i que passa per: posar en coneixement del Ministeri Fiscal els fets ocorreguts que poguessin constituir delicte contra la llibertat i indemnitat sexual, per a la valoració jurídica que correspongui; instar les víctimes que denunciïn els fets davant les autoritats civils; i informar la Congregació per a la Doctrina de la Fe per a qualsevol cas d’abús fomentat».

Els bisbes anuncien l’adopció de «rigoroses mesures de prevenció» que impedeixi que es puguin repetir aquests fets i ho faran «a partir de la formació d’aquells a qui els seran confiades tasques de responsabilitat educatives». Finalment han explicat que estaran atents al que pugui determinar el Papa Francesc a la pròxima trobada amb els Presidents de les Conferències episcopals sobre com combatre «aquestes accions deshonestes i delictives que tant afecten l’anunci de l’Evangeli».

Per últim fan una crida a evitar sospites generalitzades recordant que tota persona té dret a la presumpció d’innocència. D’altra banda, els bisbes consideren que és just «valorar la dedicació generosa i madura de tants sacerdots i religiososd’educadors en les escoles i el temps lliure, envers els infants i joves, i les seves famílies».


Comentaris

envia el comentari