Els Bombers treballen per aturar una fuita d'amoníac que afecta l’empresa 'La Menorquina', a Palau-solità i Plegamans

Tots els treballadors de l'espai han estat evacuats i no hi ha ferits

Imatge d'arxiu dels Bombers
Imatge d'arxiu dels Bombers | CatalunyaDiari.cat

Diversos efectius dels Bombers de la Generalitat han treballat per aturar una fuita d’amoníac a l’empresa La Menorquina de Palau-solità i Plegamans, al Vallès Occidental. Així mateix, tots els treballadors de l'espai, que són aproximadament un centenar, han estat evacuats.

Des de la pàgina de Twitter de l'ajuntament de la localitat, també han publicat diversos tuits fent una crida a la població perquè no s'apropin al voltant del lloc. A més, han recomanat quedar-se a casa i tancar finestres i persianes, sobretot si algú sent algun tipus de molèstia com a conseqüència de la fuga. Finalment, aquest dimarts al matí la situació ha quedat sota control.

Nou persones han hagut de ser ateses per molèsties

Tal com ha informat Protecció Civil en un comunicat, hi ha hagut un total de nou persones que han hagut de ser ateses per molèsties, però que han estat donades d'alta al mateix lloc. També ha aprofitat l’ocasió per informar sobre la toxicitat de l’amoníac, que en petites concentracions pot provocar coïssor als ulls i irritacions a la gola.

A més, l'aigua dels ruixadors que han instal·lat per tal de controlar la fuita va a parar a una depuradora de la mateixa empresa, motiu pel qual s'ha activat el pla a l'Agència Catalana de l'Aigua per si es produís alguna afectació al clavegueram.

Els Bombers de la Generalitat han enviat un total de 9 dotacions, on s’inclouen el Furgó de Risc Químic, el Furgó d’Equips Respiratoris, 5 camions d’aigua i 2 vehicles lleugers de coordinació i comandament. També s’han traslladat fins al lloc dels fets els Mossos d’Esquadra i el Sistema d’Emergències Mèdiques SEM.

Els efectius, que ja han aconseguit assegurar la zona calenta, treballen des de l’interior amb equips de protecció que s’engloben dins el nivell 3, mentre a la vegada realitzen tasques d’abatiment de la fuita, que a hores d’ara es troba confinada a l’interior de la indústria i, per tant, en un principi no suposa un perill imminent ni important per la població. Així i tot, encara que la fuita ha disminuït, encara no està controlada.

Protocol d’actuació en cas de risc químic

Una altra mesura que han pres els diferents serveis d’emergència de Catalunya és la de compartir una pàgina web de la Generalitat per tal que tothom pugui estar informat sobre què fer en cas de risc químic.

Així doncs, el protocol determina que, en cas que l’incident tingui lloc en horari laboral, no s’acudeixi en cap cas a les escoles a buscar els nens, doncs els educadors ja tenen instruccions per saber com actuar en aquests casos.

Tampoc és bona idea quedar-se dins dels vehicles, a causa del fet que no són «espais segurs per refugiar-se». És millor confinar-se en l’edifici més proper que tinguem. Els telèfons no s’haurien de fer servir, perquè en aquest tipus de casos les línies i la xarxa de mòbils solen quedar-se col·lapsades en el moment que tothom comença a fer-les servir.

Les finestres i portes, sobretot, han de romandre tancades, ja que és millor tancar-se dins les habitacions més interiors que hi hagi a l’habitatge on ens trobem en aquell moment. I els sistemes de climatització i ventilació, s’han de tancar amb la màxima celeritat possible.

Si es viu amb gent gran, infants o persones que pateixen algun tipus de malaltia, és necessari fer un seguiment intens del seu estat de salut en tot moment, sobretot si la fuita que s’ha produït és de caràcter tòxic, com en aquest cas. I és molt important estar atents davant les possibles restriccions que es puguin imposar en el consum d’aigua de l’aixeta.


Comentaris

envia el comentari