Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Albufera

Un brot epidèmic de botulisme suma 500 aus mortes i 100 malaltes al Parc Natural de l'Albufera de València

Les aus s'intoxiquen en ingerir invertebrats, com larves de mosques, que han ingerit cadàvers en descomposició

Albufera
Flamencs en el Parc Natural de l'Albufera de València | EFE

 

Un perillós brot de botulisme s'estén com una epidèmia mortal en la zona del Tancat de la Pipa, dins del Parc Natural de l'Albufera de València. El brot, que es va detectar el passat 17 de juliol, ha deixat ja més de 500 aus mortes i altres quasi 100 malaltes. En total, el virus afecta ja a un total de 18 espècies, algunes de les més característiques i singulars dins de la fauna valenciana.

No és la primera volta que un brot de botulisme afecta l'Albufera, ja que esta malaltia també ha causat estralls en altres aiguamolls espanyols com Doñana o Daimiel, però sí que és la primera que es detecta en la zona del Tancat de la Pipa. A més, encara que els brots de botulisme solen declarar-se durant l'estiu, ja que les elevades temperatures afavoreixen el creixement del bacteri, el número d'animals afectats s'ha elevat molt ràpidament en uns pocs dies

El botulisme és una intoxicació causada per la ingestió d'una toxina produïda pel bacteri 'costridium botulinum'. Les aus s'intoxiquen en ingerir invertebrats, com larves de mosques, que han ingerit cadàvers en descomposició. A pesar que els visitants de l'Albufera estan fora de perill, el botulisme aviari  també pot afectar els humans, ja que es poden veure intoxicar a través de l'alimentació en ingerir algun aliment en mal estat.

La majoria de cadàvers corresponen a ánades reals, l'espècie més abundant en el parc amb una població de 4.000 i 5.000 individus, segons SEU Birdlife en la Comunitat Valenciana, organització que al costat d'Acció Ecologista Agró gestiona este espai natural. Altres espècies afectades són la garseta comuna, la cames llargues, la gavina riallera, el capó reial, la fotja comuna i l'escórpora comuna.

Protocol habitual per a estos casos

Pel moment, els tècnics estan aplicant el protocol habitual en estos casos, que consistix en buidar el més ràpid que es puga l'espai natural i procedir a retirar els cadàvers i els ocells malalts, per a evitar la propagació del brot. De moment, de les 40 hectàrees en les que cal actuar, s'ha assecat ja un dels tres filtres que componen estos antics camps d'arròs al costat de l'Albufera, i després es farà el mateix amb les dos llacunes, un procés que s'espera que estiga acabat esta setmana. 

La intenció és que el Tancat de la Pipa estiga sec el que queda d'estiu i com a mínim fins a mitjans de setembre, ja que mentre continuen les temperatures altes hi ha més risc de què els les aus puguen emmalaltir. Una volta arribada la tardor, es tornaria a inundar el paratge amb un flux d'aigua adequat. 

També pots llegir...