La cadena de restauració Hooters infringeix «la dignitat de les treballadores» en els seus locals

Inspecció de Treball ha acabat donant la raó a Comissions Obreres, que va denunciar la marca per cosificar les seves cambreres

El vestuari de les treballadores de Hooters implica ensenyar gran part del seu cos
El vestuari de les treballadores de Hooters implica ensenyar gran part del seu cos | Hooters

Dur cop per a la polèmica cadena de restauració Hooters, i és que Inspecció de Treball ha determinat que inquireix en una infracció a la «dignitat de les treballadores en el desenvolupament de la seva activitat professional» en el local que hi ha al municipi de Castelldefels, al Baix Llobregat. 

Es tracta d'una conclusió que dona la raó a Comissions Obreres (CC.OO), que va presentar una denúncia contra la marca per oferir a les seves treballadores un vestuari que implica ensenyar gran part del seu cos. En concret, les treballadores es veuen obligades a ensenyar de forma explícita parts dels seus cossos. 

Una problemàtica molt habitual en el sector sels serveis

En la seva denúncia, el sindicat de treballadors va lamentar que la cadena estava cometent una «falta greu contra el dret de tota persona treballadora al respecte de la seva intimitat, i a la consideració deguda a la seva dignitat», tal com queda estipulat a l'article 4.2.e del Reial Decret Legislatiu de gener de 1995.

En aquest sentit, Comissions Obreres ha celebrat la resolució, assegurant que «afavoireix l'acció sindical per erradicar aquesta pràctica discriminatòria i vexatòria contra les dones treballadores, en cossificar-les». Tot i això, el sindicat ha lamentat que que aquest tipus de pràctiques es més habitual del que podem pensar.

L'empresa Hooters ha rebut crítiques per utilitzar imatges de cambreres com a reclam
L'empresa Hooters ha rebut crítiques per utilitzar imatges de cambreres com a reclam | Cedida

 

Podem trobar exemples obretot, assenyala CC.OO, en sectors amb atenció al públic, com la restauració, l'hostaleria i el comerci, o en fires i congressos, on el màrqueting de les empreses es basa en la utilització del cos de la dona com un «reclam sexualitzat desproporcionat i injustificat». 

la cadena volia obrir un local a Viladecans

Recordem que el sindicat va portar el cas a Inspecció de Treball el dia 1 de desembre de 2017, i va demanar que s'investiguin les condicions laborals a les quals estava sotmetent les seves treballadores la cadena nord-americana. Amb tot, cal dir que Hooters tenis pensat, en un primer moment, obrir un dels seus restaurants al municipi de Viladecans, però finalment no va ser possible.

En concret, segons ha indicat el director de la cadena a Espanya, Julio Arias, el canvi de plans i l'aposta final per Castelldefels es va donar per «problemes d'espai en el local» escollit en un primer moment. Arias va negar que el canvi de plans tingués a veure amb les crítiques de diversos col·lectius, que van titllar l'empresa de «masclista». 


Comentaris

envia el comentari