Imatge d'arxiu Mossos d'Esquadra amb detingut

La 'jugada' d'un capellà a Catalunya: s'aprofita d'àvies i els roba uns 3,5 milions d'euros

Els Mossos d'Esquadra també han localitzat 25 diamants, joies i diversos quadres de gran valor artístic

Els Mossos d'Esquadra han detingut aquest dimarts a Barcelona un home especialitzat a estafar dones d'edat avançada amb les quals establia una relació de confiança, sent el seu guia espiritual. L'home, de 45 anys i nacionalitat espanyola,  és l'excapellà de Sant Vicenç de Castellet i està acusat de delictes d'estafa, blanqueig de capitals, coaccions i delictes contra la hisenda pública.

El detingut estaria relacionat presumptament amb sis estafes que hauria comès en enganyar diverses dones d'edat avançada que li haurien cedit en vida els seus immobles, diners, joies i obres d'art a canvi que es fes càrrec de les seves necessitats bàsiques fins a la seva mort. Arran de la investigació, els agents van localitzar en un traster del detingut tres milions i mig d'euros dins una maleta i bosses amb joies i documents de possibles víctimes.

Una dona de 91 anys va denunciar que l'excapellà l'hauria estafat i coaccionat

La investigació va iniciar-se quan una de les afectades, de 91 anys, va denunciar que havia estat víctima d'una estafa per part de l'excapellà. que l'ajudava des de la mort del seu marit.  La víctima declarava que el detingut la va coaccionar, per evitar una suposada denúncia, demanant-li diners, quadres de gran valor i joies per evitar els perjudicis. Llavors, la dona li va lliurar 150.000€, quadres i diversos anells de diamants.

A més, la va convèncer per canviar el seu testament i posar-lo al seu nom i va intentar contractar un producte bancari vitalici per un valor de 100.000€. Afortunadament, el notari i el director de la sucursal bancària no van aprovar la contractació d'aquest producte. L'acusat també hauria sostret diverses joies del domicili i de la caixa forta de la dona. 

El detingut tenia diverses propietats que les víctimes li havien cedit en vida

Arran de la denúncia de la dona, els agents van obrir una investigació per localitzar les joies i quadres i van descobrir que totes les propietats el detingut que posseïa havien estat cedides per dones d'avançada edat. L'home tenia quatre habitatges i un pàrquing a Barcelona, un habitatge a Sant Vicenç del Castellet i un habitatge i dos pàrquings a Càceres. 

Els agents van detenir l'home el passat 5 de novembre i van escorcollar el seu domicili i la seva segona residència per ordre judicial. Pel que fa al domicili, no es van trobar ni joies ni obres d'art, però es van intervenir llibres litúrgics antics i documentació clau per a la investigació. En canvi, a  la segona residència, es va localitzar un retaule, un sant crist de dos metres i objectes de valor històric, de manera que es va activar la Unitat de Patrimoni Històric. 

El detingut va passar a disposició judicial, però es va decretar la seva llibertat amb el compromís de retornar a les víctimes els objectes sostrets no localitzats. Es va comprometre a col·laborar amb els agents i va detallar on es trobava la resta de quadres.

Els agents van localitzar en un traster tres milions i mig d'euros i 25 diamants, entre altres objectes de valor

Els Mossos d'Esquadra van mantenir oberta la investigació, tot i la llibertat del detingut, i van descobrir que aquest havia traslladat unes maletes a un traster. En aquestes maletes, el passat 16 de novembre, hi van trobar un total de 25 diamants, tres milions i mig d'euros, butlles i llibres papals i documentació d'altres víctimes. Aquest mateix dia, l'acusat va intentar llevar-se la vida llençant-se d'un pont a la ronda de Dalt.

Va ser traslladat a l'hospital amb fractures i contusions i després de setmanes ingressat, aquest dimarts 17 de desembre, els Mossos van tornar-lo a detenir. Va passar a disposició judicial i el jutge va decretar-ne l'ingrés a presó.

També et pot interessar...