El jutge de Barcelona Joaquín Aguirre, autor de la vinculació de Carles Puigdemont amb les entitats Catmón i Igman —intervingudes per diferents irregularitats i diversos presumptes delictes contra l'Administració pública—, sospita que l'expresident i el procés es van finançar amb un frau de subvencions. Aquestes, procedents de la Diputació de Barcelona, estaven destinades, teòricament, a diferents entitats solidàries de cooperació internacional.
Així mateix, segons manté Aguirre —a més de les investigacions policials— Puigdemont hauria demanat una quantia de 100.000 euros el juny del 2018 al·legant que no tenia més diners.
Víctor Terradellas, el cervell de l'operació
Aquesta setmana, a través a la publicació dels articles de 'La Vanguardia' i 'El Periódico', el nom de Víctor Terradellas, el president de la fundació Catmón, tornava al focus mediàtic un any després de l'operació que va concloure amb el seu arrest. El seu rol en el procés i el seu càrrec en la cúpula de l'entitat receptora de subvencions hauria estat clau en la manutenció econòmica i el benestar de Puigdemont a Brussel·les.
A més, conjuntament amb Miquel Casals, va intentar materialitzar —infructuosament— l'anhel de coartar la declaració unilateral d'independència sota el suport de Rússia i la Xina. Fins i tot van arribar a contactar amb Vladimir Zhirinovsky, el líder dels ultranacionalistes russos i, funcionalment, intermediari per a establir comunicacions amb Putin, segons figura en els informes del magistrat.
En una conversa telefònica, Casals hauria dit a Terradellas que Puigdemont volia «continuar vivint a Brussel·les de diputat i anar fent diners». No obstant això, pel que sembla, els fons de l'expresident eren escassos i l'agenda preveia que s'acabarien a l'agost. «Bé, jo només et diré que ha vingut a veure'm un amic meu demanant 100.000 euros. I l'excusa era aquesta, que jo sabia que al setembre, a l'agost[sic]se'ns acaba els diners», va etzibar el dirigent de Catmón.
El mètode
Tenint en compte la relació política anterior de Terradellas amb CDC i el seu alt càrrec en les fundacions —sumant les converses punxades—, no hi ha dubte sobre per què Aguirre aviva la hipòtesi sobre el finançament il·legal del procés i l'estada de Puigdemont a l'estranger. Tanmateix, quin era el procediment? Els informes recullen que Catmón i Igman demanaven subvencions per a la cooperació internacional i aquestes s'ingressaven en comptes corrents per a treure els fons en efectiu.
Les concessions en el punt de mira són del 2012 i del 2018, dates que el magistrat descriu de rellevants per la correlació temporal amb diferents fets del procés. Dues d'aquestes subvencions concedides per la Diputació de Barcelona estaven destinades a contribuir a Bòsnia i Congo.
Altres irregularitats
Paral·lelament, tal com informava Catalunya Diari, en el marc judicial de la detenció del secretari general de l'Esport, Gerard Figueras, acusat per malversació, s'ha corroborat que diferents adjudicacions de 100.000 euros van ser emeses a les fundacions des de la secretària i el Departament de la Presidència de la Generalitat. Aquesta quantia, que coincideix amb la que demanava Puigdemont i que figura explícitament en les converses entre Terradellas i Casals, està anotada en una llibreta confiscada durant les perquisicions del 2018.
També apareixen diferents anotacions que, entre altres, susciten a entendre que Catmón havia d'ingressar 300.000 euros en Crans Montana, una estació d'esquí suïssa que, en paraules de la Guàrdia Civil, «compta amb un reclam per a atreure exiliats fiscals adinerats: l'impost fix». La quantitat investigada que va concloure en l'operació Estela ascendeix als 2 milions d'euros, i aixeca la sospita a causa de la inactivitat cooperativa de Terradellas per a justificar tants moviments bancaris.
També et pot interessar...
- El líder xenòfob dels ultranacionalistes russos ofereix asil a Carles Puigdemont
- Terradellas, el president de Catmón, classificava els caps dels Mossos en funció de la seva ideologia