rtc-config='{"urls": ["https://catalunyadiari.com/rtc_config?h=CANONICAL_URL&key=section_cd"]}'

Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

Carles Puigdemont no delegarà el seu vot durant la sessió d'obertura del Parlament de Catalunya

Una decisió que també comparteixen la resta de consellers que es troben a Brussel·les
Carles Puigdemont no delegarà el seu vot a la sessió d'obertura del Parlament | cedida

 

L'expresident Carles Puigdemont ha renunciat a delegar el seu vot durant la sessió d'obertura del Parlament de Catalunya. Tal com ha explicat l'exconseller de Presidència, Jordi Turull, durant una entrevista a RAC 1, Puigdemont, que continua a Brussel·les, no sol·licitarà el vot delegat, com tampoc ho farà la resta de consellers cessats pel govern espanyol que es troben a Bèlgica. 

 

Així doncs, a banda de Puigdemont, també han renunciat a delegar el seu vot els exconsellers Toni Comín, Meritxell Serret, Clara Ponsatí i Lluís Puig.

D'aquesta manera, no hi haurà represàlies per part dels conservadors, ja que Xavier García Albiol ja va explicar que no es quedarien amb els braços plegats en cas que es delegués el vot als diputats que es troben a Brussel·les. Ni tampoc es presentarà cap recurs al Tribunal Constitucional, així com va mencionar Rajoy.

 

Tanmateix, els constitucionalistes s'han oposat a aquestes delegacions, segons indica 'La Vanguardia'. No obstant això, la decisió final recau sobre la Mesa.

 

En canvi, els diputats de Junt per Catalunya que estan a la presó, Joaquim Forn i Jordi Sànchez, sí que han sol·licitat la delegació del seu vot, el qual estarà en mans de Jordi Turull, cap de llista a Barcelona. També ho ha demanat Oriol Junqueras, després que el magistrat del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, decidís no deixar-li anar als plens parlamentaris. En aquest cas, seria Marta Rovira qui votaria per l'exvicepresident. 

Possible igualtat d'escons entre els dos bàndols

El bàndol sobiranista compta doncs amb un total de 65 escons per aconseguir que Roger Torrent, d'Esquerra Republicana (ERC), es converteixi en el president del Parlament. Pel que fa als constitucionalistes, podrien arribar a assolir també aquesta xifra en cas que s'establís la unió entre els taronges, els socialistes, els populars i els comuns, tot i que aquests últims podrien deixar-los a l'estacada i reduir els escons fins a 57. 

 

Per tant, sembla que la proposta de Ciutadans de convertir José María Espejo Saavedra en el president de la cambra quedaria en un segon pla a causa de la falta de suport d'En Comú Podem. 

 

El retorn de Puigdemont 

D'altra banda, està previst que l'expresident torni a Catalunya per la celebració de l'acte d'investidura. Una intenció que ha sorgit després que ERC i Junts per Catalunya acordessin defensar la seva proclamació com a president.