Tensió, ferits i detinguts en una manifestació en contra de VOX a Girona

Un grup independentista ha intentat boicotejar un acte de Borbonia i Vox a Girona i els Mossos han optat per carregar contra ells

Moments de gran tensió en una manifestació constitucionalista a Girona. Els Mossos d'Esquadra han hagut de carregar contra un grup d'unes 400 persones que intentaven boicotejar un acte de Borbonia i VOX i, a hores d'ara, es registren diversos ferits entre Mossos i manifestants. 

Quan els manifestants que intentaven reprogramar l'acte constitucionalista han volgut accedir a la plaça U d'octubre, l'ARRO i els agents de la brigada mòbil dels Mossos d'Esquadra han optat per carregar per evitar el xoc entre les dues concentracions. Els Mossos, en aquesta línia, informen que ja s'ha produit una detenció a causa dels greus aldarulls.

Concentració constitucionalista a Girona

Girona ha estat aquest dijous, 6 de desembre, el lloc on diverses entitats constitucionalistes, entre d’altres Borbonia i Vox, que han triat per celebrar els 40 anys de la Constitució espanyola. Des de primera hora del matí, per protestar contra aquestes organitzacions, els CDR de la comarca i grups antisistema de Girona s’han donat cita a pocs metres de la plaça de l’U d’Octubre, on havien convocat els constitucionalistes.

La plaça on volien arribar uns i altres era la mateixa, però de noms diferents. La plaça de la Constitució per uns, la plaça de l’U d’Octubre pels altres. L’Ajuntament de Girona va rebatejar la plaça després del referèndum del Primer d’Octubre de 2017.

S’han viscut moments de tensió quan els independentistes han volgut accedir a la plaça on Vox i les altres entitats estaven fent l’acte. Els Mossos d’Esquadra han volgut impedir l’accés i han hagut de fer càrregues per evitar que desfessin el cordó policial.

L'inici de la manifestació de VOX, també accidentada

Després dels incidents inicials per part dels manifestants independentistes que volien boicotejar la concentració espanyolista, un home que volia accedir a la manifestació de VOX ha passat per la zona on hi havia els independentistes i s'ha generat tensió. Alguns dels manifestants de la protesta contra VOX han optat per fer llançaments contra els agents dels Mossos d'Esquadra, i la situació ha acabat amb càrregues policials i llançament d'objectes. 

Finalment, també ha cridat l'atenció que el SEM ha hagut d'evacuar un ferit després dels greus enfrontaments entre els Mossos i els manifestants antifeixistes. 

Quinze agents dels Mossos ferits a Girona

Ja a la tarda, el director general dels Mossos d'Esquadra, Andreu J. Martínez, ha comparegut en roda de premsa per valorar l'operatiu d'aquest matí que la policia catalana ha fet a Girona per separar els manifestants independentistes dels concentrats per VOX a la plaça de l'U d'Octubre. El director ha considerat l'operatiu «correcte» i ha destacat que s'havia dissenyat per mantenir separades les dues concentracions de signe contrari i respectar la llibertat de manifestació dels dos grups. Andreu J. Martínez ha insistit però que la concentració de VOX havia estat comunicada i la dels col·lectius antifeixistes no.

Dos agents dels Mossos durant el dispositiu policial d'aquest matí a Girona
Dos agents dels Mossos durant el dispositiu policial d'aquest matí a Girona | CatalunyaDiari.cat

Quan faltava una hora i mitja per la concentració de VOX és quan els manifestants han fet una acció «ràpida, organitzada i dirigida» per atacar la línia policial i entrar a la zona reservada per l'acte dels grups constitucionalistes. S'han fet càrregues per dispersar els manifestants i recuperar l'espai «de separació entre les dues concentracions de signe antagònic». A tres quarts de dotze els Mossos han tornat a carregar contra un grup de manifestants quan s'ha generat tensió per culpa d'un home que volia accedir a la concentració de VOX i ha passat per la zona on eren els grups antifeixistes.

Els Mossos han confirmat tres persones ferides per les càrregues policials
Els Mossos han confirmat tres manifestants ferits en les càrregues policials | CatalunyaDiari.cat

 

El director general dels Mossos ha confirmat que quinze agents de la policia catalana han resultat ferits i quatre d'ells han hagut de ser traslladats a l'hospital. Els quinze amb pronòstic lleu. Per altra banda, i fent servir dades del SEM, el director ha confirmat que tres persones del grup de manifestants han resultat ferides; una d'elles amb ingrés hospitalari. De totes maneres, des de la CUP i de Sanitaris per la República s'ha elevat el nombre de ferits durant les dues dures càrregues de la policia en més d'una trentena.


Comentaris

envia el comentari