rtc-config='{"urls": ["https://catalunyadiari.com/rtc_config?h=CANONICAL_URL&key=section_cd"]}'

Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

VOTA A L'ENQUESTA

Quin partit triaràs el 28-A?

PREVISIÓ MÈTEO

Dissabte de ressol i vent, a l’espera de més pluges a partir del vespre

ÚLTIMA HORA

Una menor morta i quatre ferits en un accident en una pista forestal del Bages

El cas de 'La Manada catalana' que va violar una noia al Parc Güell de Barcelona

Van absoldre tots el implicats
La Manada, en una imatge d'arxiu | Cedida

 

La polèmica sentència dels joves de 'La Manada' ha generat un enorme ressò a tot l'estat. El cas, que va saltar a la palesta l'estiu passat després que cinc joves de Sevilla haguessin abusat sexualment d'una noia durant les festes de San Fermín, s'ha convesrtit en un dels afers més controvertits de la justícia espanyola —amb permís del procés— pels 9 anys de presó que els hi han caigut als membres del grup. 

 

El ressò, com no podia ser d'altra manera, també ha arribat a Catalunya. Fa 35 anys, al Parc Guell de Barcelona es va viure un cas molt similar i que, inevitablement, podem trobar-hi moltes similituds. 

  

 

 

Molts paral·lelismes amb el cas de 'La Manada'

El cas l'ha tornat a treure a la palestra 'Rac1'. Una noia de 25 anys va ser violada la matinada del 4 al 5 de setembre del 1983, al capdamunt del carrer Verdi, durant les festes del barri de la Salut de Barcelona. 

 

Passades les 3 de la matinada, la festa ja s’acabava. Va ser en aquell instant quan la futura víctima va optar per marxar, però es va trobar amb un grup de cinc nois —com en el cas de 'La Manada'— que van endur-se-la al Parc Güell de la ciutat comtal. 

 

Va ser en aquest espai on, malauradament, la jove es va convertir en víctima d’una violació múltiple. «Eren cinc nois que després d’una festa la van violar sobre un banc del Parc Güell. Després li van agafar la bossa i se la van endur. En un principi ella s’hi va oposar, però després la desproporció va fer que es quedés paralitzada», explica la seva advocada d'aleshores, Rosana Lledó. 

 

Així mateix, la noia estava casada i tenia una filla petita, segons van treure a la llum algunes cròniques de l'època. 

 

'La Manada' que va agredir sexualment una noia a Pamplona, en una imatge d'arxiu   | Cedida

 


 

Els joves, absolts perquè la noia no havia mostrat prou resistència

És el més cridaner de tot plegat. Tot i que un dels nois va reconèixer al judici haver violat la dona, el tribunal no va canviar d'opinió i el jutge va optar per absoldre'ls dos anys després de la celebració del judici.

 

El Parc Güell a Barcelona, on es va dur a terme la violació   | CEDIDA

 

«Al judici van al·legar que era ella la que els havia seduït i excitat», va explicar una de les persones que va escriure sobre el cas, Lídia Falcón, mentre deia amb certa ironia: «Deien que va ser un impuls que els cinc nois estiguessin al terra del Parc Güell penetrant-la i violant-la». 

 

Els cinc homes acusats de violar la jove eren Miquel Àngel, de 19 anys; Ricard, de 24; Jorge, de 21; Clemente, de 24, i Manuel, de 20. Així mateix, tots eren veïns del barri del Carmel de Barcelona.