La mare que va ofegar la seva filla de 10 anys a la banyera durant el judici amb una mossa al costat

La catalana que va ofegar la seva filla de 10 anys a la banyera: «No volia que patís»

L'acusada ha assegurat que «ho veia tot negre» | Enfronta la presó permanent revisable, però la defensa vol l'absolució al·legant problemes psicològics

«Ho veia tot negre i no volia que ella patís». La mare que va matar la filla de 10 anys en un pis de la ronda Ferran Puig de Girona el 30 de desembre del 2019 ha respost així a l'advocat de la defensa quan li ha preguntat «per què ho va fer». L'acusada s'ha acollit al dret a no respondre a les preguntes de la fiscalia i de l'acusació particular i només ha contestat al seu lletrat.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Ha estat un interrogatori breu durant el qual s'ha limitat a dir que la relació amb la seva filla era «bona», que estimava la nena, que s'havia deixat de prendre la medicació que tenia prescrita uns dies abans dels fets i que no tenia el crim premeditat. El fiscal manté la petició de presó permanent revisable per assassinat.

La mare que va matar la seva filla «no volia que ella patís»

L'acusada ha respost només a les preguntes de l'advocat de la defensa, David Muñoz, i s'ha acollit al dret a no contestar a les preguntes del fiscal Enrique Barata i de l'acusació particular, encapçalada pels lletrats Óscar Álvarez i Óscar Ballester en nom del pare de la víctima. Tampoc ha respost a les qüestions plantejades pel jurat popular que a partir de demà es retirarà a deliberar fins a arribar al veredicte.Ha estat un interrogatori molt breu. La dona ha explicat que s'havia deixat de prendre la medicació que tenia prescrita tan bon punt li van donar l'alta del darrer internament psiquiàtric que va tenir: «Des que havia tornat a casa no la prenia». Va estar ingressada al parc hospitalari Martí i Julià de Salt des del 18 fins al 24 de desembre i anteriorment també hi havia estat durant un període més llarg; des de l'agost fins a l'11 de desembre.Responent a les preguntes de la defensa també ha dit que la seva relació amb la nena era «bona» i que l'estimava. La processada ha negat que hagués planejat el crim abans de fer-ho, tot i que durant el judici els investigadors han afirmat que la dona va dir que feia dies que li rondava pel cap. Finalment, el lletrat li ha preguntat directament per què ho va fer, per què va decidir acabar amb la vida de la petita: «Ho veia tot negre i no volia que ella patís».Després de la declaració de la mare, han reproduït el vídeo de la reconstrucció que la dona va fer el mateix dia 30 de desembre davant la comitiva judicial. Aleshores, va explicar que havia fet ingerir pastilles dissoltes en aigua a la nena i, un cop es va quedar inconscient, va omplir la banyera «a la meitat» i la va submergir fins a provocar-li la mort.

Durant la reconstrucció dels fets, també va explicar que havia anat a comprar les pastilles el mateix dia i que «alguna vegada» se li havia «ocorregut» matar la petita, cosa que porta les acusacions a considerar que va actuar seguint un «pla premeditat» tot i que avui al judici ho hagi negat.

Enfronta la presó permanent revisable

El fiscal Enrique Barata manté la petició de presó permanent revisable per un delicte d'assassinat a persona especialment vulnerable, amb una agreujant de parentiu i una atenuant de confessió. És el primer cas amb en el qual l'acusació demana aquesta pena que arriba a judici a l'Audiència de Girona.

A l'informe, Barata ha subratllat que les declaracions dels perits psiquiàtrics durant la segona jornada del judici van ser molt «contundents» a l'hora de negar que l'acusada tingués les capacitats volitives i cognitives afectades per un trastorn mental: «L'acusada era conscient de la gravetat dels fets, de les conseqüències d'allò que feia, sabia el que es feia, ho va planificar i ho va executar segons el pla».El fiscal ha qualificat de «demolidors» els informes dels pèrits psiquiàtrics i considera que ha quedat palès que l'acusa no tenia cap mena d'alienació mental i que es va assegurar de la mort de la nena. En aquest sentit, ha manifestat que va tenir «l'oportunitat d'aturar-ho» i demanar «ajuda» i que no ho va fer. Finalment, ha demanat al jurat popular que no perdi de vista el «dolor causat» per la mort d'una nena de 10 anys que tenia una vida per endavant i que la mare va estroncar.

Un atenuant per trastorn mental i un llarg historial psiquiàtric

L'acusació particular, per contra, sol·licita 20 anys de presó per assassinat. El lletrat Óscar Ballester ha assegurat que l'acusada ho tenia «perfectament planificat» i «estructurat» i que la víctima no va poder defensar-se. També ha argumentat, tenint en compte la trucada que va fer al 112, que no mostrava «cap mena de penediment» i una «fredor absoluta» que només es pot atribuir a una «ment criminal».

«No se li pot aplicar cap mena d'eximent, és impossible», ha remarcat. Malgrat això, ha admès que l'acusació aprecia l'existència d'una atenuant de trastorn mental tenint en compte que té un llarg historial psiquiàtric i que els seus familiars també ho han declarat així al judici.

Pel que fa a la pena de presó, l'acusació particular no demana presó permanent revisable i l'advocat ha explicat que era per una qüestió personal. Ballester considera que es tracta, en certa manera, d'una cadena perpètua encoberta i de la introducció, de nou, dins del Codi Penal de les reaccions passionals.

«Cap persona en els seus cabals acabaria amb la vida de la seva filla»

La defensa sosté, per contra, que la dona patia un trastorn mental i un historial de deu anys d'entrades i sortides del psiquiàtric. El lletrat David Muñoz ha mantingut que el principal motiu per cometre l'assassinat va ser el problema de salut mental que patia l'acusada. «Cap persona en els seus cabals acabaria amb la vida de la seva filla», ha insistit.

Muñoz ha assegurat que el desencadenant de la malaltia mental de l'acusada va ser la depressió postpart i que tenia alterada la cognició: «Tenia deliris». En relació a això, ha afegit que l'acusada es va crear una història «al seu cap». Una història, ha dit, «lamentablement trista» i que va trobar la «solució als seus problemes».

«Ella pateix, no se'n surt, ho veu tot negre, està plena de desesperança i demana ajuda, però no li donen», ha dit. «I va prendre una decisió, catastròfica, però que en la seva ment, degut als seus problemes mentals, tenia cert sentit», ha afegit. «No hi ha mòbil més enllà de la malaltia mental», ha remarcat. Per això, considera que li han d'aplicar una eximent completa d'alteració psíquica i que no pot ser responsable penalment.

Sol·licita l'absolució i que la dona segueixi el tractament en internament psiquiàtric. Després dels informes finals, la magistrada ha ofert el dret a l'última paraula a l'acusada, que no ha volgut afegir res més. Està previst que aquest dijous al matí entreguin l'objecte del veredicte al jurat popular, que es retirarà a deliberar.