Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Catalunya, com Bèlgica en risc d'atemptat gihadista

Ho recull 'El Confidencial' a partir d'un llibre d'Ignacio Cembrero

Una detenció per gihadisme practicada a l'Estat.

El llibre 'La España de Alá', del periodista Ignacio Cembrero, posa en alerta l'Estat espanyol i, en particular, Catalunya. Així ho recull aquest dilluns 'El Confidencial', que alerta que l'autor ha elaborat, amb dades del Ministeri de l'Interior, una radiografia del risc de radicalització a cada província estatal. Segons l'autor, el mapa final guarda relació amb la quantitat de musulmans residents a cada territori, tot i que no sempre. Així, en aquest ordre, Barcelona, Madrid i Múrcia apareixen com les demarcacions amb més índexs de radicalitat.

'El Confidencial' centra atenció en Catalunya, a qui equipara a Bèlgica quant a risc d'atemptat. Segons recull, Cembrero defineix Catalunya com «el punt negre del gihadisme» i diu que «la calma pot acabar amb tempesta», després de citar documents del departament d'Estat dels Estats Units. Barcelona és, segons l'estudi de l'autor, la ciutat amb més probabilitat de patir un gran atemptat, seguida de Cadis (per la base americana de Rota), Madrid i València.

Catalunya és el pol europeu amb més salafisme, juntament amb Bèlgica. Cembrero detecta paral·lelismes amb Bèlgica i explica que el fet de la coexistència de diversos «nacionalismes» no ofereix una identitat cultural clara als musulmans que neixen o creixen aquí, tal com passa a Bèlgica. Però alerta que les conseqüències no són assimilables, perquè a Catalunya no s'han allistat tants joves a grups terroristes. El cert, però, és que adverteix de la manca de col·laboració de la policia espanyola i els Mossos d'Esquadra.