Diverses associacions animalistes han mostrat la seva preocupació per la mort massiva de coloms enverinats a la ciutat de Barcelona. A la capital catalana, entre març i abril es van produir dos episodis, amb més d'un centenar d'animals morts. Segons ha avançat aquest dissabte 'La Vanguardia', la necròpsia realitzada ha determinat que els coloms van morir a conseqüència de la ingesta d'algun tòxic.
Palomas muertas (y muriendo) cerca del Hospital Clínico de Barcelona
¿A causa del coronavirus? ????
pic.twitter.com/Lmq7YxSeVq— Emily Habsburg (@emily_habsburg) March 29, 2020
David Romero, fundador i president de l'associació Birds Friends, ha explicat al citat mitjà que «és molt estrany que hi hagi dos casos en menys d'un mes i en una mateixa zona». El primer episodi va tenir lloc a final del mes de març, quan es van localitzar una vuitantena de coloms morts a l'alçada del número 144 del carrer Casanova. Poques setmanes després, el 23 d'abril, a la confluència dels carrers Mallorca, Muntaner i Casanova, se'n van localitzar altres 30 exemplars. Des de les entitats animalistes demanen una explicació.
Uns fets similars van tenir lloc a la veïna localitat de Badalona el passat mes de febrer, quan es van localitzar 160 coloms morts en diversos punts de la ciutat. Segons els Agents Rurals, la necròpsia realitzada a alguns dels exemplars va revelar com a causa probable de la mort l'enverinament.
Birds Friends i Ajuntament coincideixen en la causa de la mort
La necròpsia realitzada pel veterinari Javier Vergés a instàncies de Birds Friends va revelar que les aus «tenien lesions significatives en llengua, faringe i laringe, amb hemorràgies subcutànies i alguns edemes al coll de la laringe i la faringe, provocades per la ingesta d'algun tipus de tòxic molt abrasiu».
El doctor Vergés, en declaracions a 'La Vanguardia', afegeix que els coloms «estaven en perfecte estat físic, el que descarta qualsevol patologia infecciosa». Les necròpsies efectuades des de l'Àrea de Benestar Animal de l'Ajuntament de Barcelona coincideixen amb les realitzades per Birds Friends. «Els resultats conclouen que les morts no van ser causades per cap malaltia ni traumatisme. Tot fa indicar que podria ser una intoxicació per enverinament».
El consistori barceloní descarta que les morts dels coloms estiguin relacionades amb el lleixiu emprat en les desinfeccions realitzades en la via pública en el marc de les actuacions contra la pandèmia de coronavirus. «La dosi de la solució d'hipoclorit sòdic (0,1%) que s'utilitza no és tòxica», asseguren fonts municipals. El veterinari Javier Vergés, però, no descarta aquesta hipòtesi.
Avisos per enverinament des de fa un any i mig
David Romero, de l'associació Birds Friends, ha afirmat que «des de fa un any i mig rebem avisos per enverinament», un fet que els porta a començar a creure «en algunes teories que, tot i això, no estan confirmades». En aquest sentit, recorda que «fa temps alguns ajuntaments contractaven empreses de control de plagues per gestionar el que, segons ells, és la superpoblació de coloms».
«El que no pot ser és que en menys d'un mes hagin mort una gran quantitat d'aus a la via pública i no coneguem el perquè. Són coloms i a tothom li és igual. Si fossin gossos seria diferent», conclou el president de Birds Friends.