Un centenar de persones cremen fotografies del rei Felip VI a Banyoles

La convocatòria s'ha celebrat arran de la condemna del TEDH a Espanya per una sentència a dos joves l'any 2008 per fets similars

Un grup de persones ha cremat aquesta passada nit de dimarts, 13 de març, fotos del rei Felip VI davant l’Ajuntament de Banyoles, al Pla de l’Estany, per celebrar la decisió del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) de condemnar Espanya per una sentència contra dos joves que van cremar fotografies del monarca.

La concentració tenia com a objectiu la celebració d’aquesta decisió del TEDH que es feia pública aquest dimarts, 13 de març, i que obliga a indemnitzar als condemnats per l’Audiència Nacional l’any 2008 per un delicte d’injúries a la Corona per cremar una foto dels reis emèrits durant una manifestació a Girona l’any 2007, ja que el Tribunal d’Estrasburg considera que l’acció s’emmarca dins la llibertat d’expressió.   

Sense por a «exercir la llibertat d'expressió»

En la convocatòria, que ha estat organitzada per entitats independentistes de la comarca, es demanava que els assistents portessin una foto del Rei i s’unissin al brindis per demostrar que no existeix por «a exercir la llibertat d’expressió i la crítica contra la monarquia postfranquista», segons ha publicat el Comitè de Defensa de la República del Pla d’Estany.

L’acte ha comptat amb la presència del banyolí Jaume Roure, un dels dos exonerats per la sentència del tribunal europeu, el qual ha llegit un manifest. Tanmateix, ha agraït els suports rebuts i ha destacat la importància de la sentència perquè es demostra la vulneració de drets fonamentals per part de l’Estat espanyol. No obstant això, també ha lamentat que la sentència hagi arribat després de tants anys.

Durant l'acte, que ha durat uns 30 minuts, el cantant del grup Germà Negre ha versionat la cançó de Mesclat 'El Rei vol corona'. Finalment, i per concloure l'acte, els assistents han cremat diverses fotografies de la monarquia espanyola. 


Comentaris

envia el comentari