Cinc agents de la Policia Nacional, imputats per les càrregues de l'1 d'octubre

Un jutjat de Barcelona ha acceptat imputar el cap de l'operatiu i quatre agents que van participar en l'operatiu per evitar la consulta sobiranista de fa un any
Imatge d'un home carregat per la Policia Nacional el passat 1-O | CatalunyaDiari.cat

 

El jutjat d'instrucció 7 de Barcelona ha acceptat la causa contra cinc agents de la Policia Nacional que van actuar en tres escoles de Barcelona durant l'1 d'octubre i els ha imputat per la seva actuació violenta durant el dispositiu per evitar la consulta sobiranista d'ara aviat farà un any. El jutge ha imputat a quatre agents i un dels caps de l'operatiu de la policia després de rebre vídeos i informació per part d'Iridia, una organització d'advocats que han iniciat una croada contra la violència policial de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional l'1 d'octubre.

 

La policia va entrar sense ordre a un centre privat

Segons han confirmat fonts judicials, el jutge imputa el cap de l'operatiu i dos agents de l'operatiu de l'escola Àgora de Barcelona i un agent de l'escola Pies i un de l'escola Infant Jesús, les dues també de Barcelona. En la seva explicació dels motius, el magistrat assegura que s'han revisat els vídeos i es demana als imputats que expliquin davant del jutge per quins motius es va intervenir de manera violenta contra les persones concentrades a l'exterior de les escoles i també com és que s'hi va entrar sent edificis privats. El magistrat assegura que l'ordre que havia donat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya no avalava entrar en aquests centres, tal com els agents ja van fer constar en les diligències del dia 1 d'octubre, i què els va portar-ho a fer d'aquella manera.

 

S'assegura que les imatges que s'han incorporat a la causa poden arribar a ser un delicte de lesions però també obre la porta que puguin ser considerats, durant la instrucció del cas, un delicte més greu. El jutge vol aclarir com és que es va «empènyer, sacsejar i colpejar» les persones que eren a l'exterior del punt de votació.

 

Més de 1.000 ferits durant l'1 d'octubre

El titular del jutjat 7 de Barcelona els ha citat a declarar, als cinc, com a imputats, per escoltar la seva versió i comparar-la amb la que van donar ells mateixos en les seves minutes que es van redactar quan es va acabar l'actuació. Cal recordar que durant la celebració del referèndum del passat 1 d'octubre diverses unitats de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil van intervenir en diversos punts de votació d'arreu del país per evitar la celebració de la consulta. Segons el recompte que va fer públic el departament de Salut de la Generalitat de Catalunya aquell mateix diumenge, més de 1.000 persones van resultar ferides per les càrregues de la policia. No és el primer cop que un jutge accepta a tràmit les denúncies contra policies que van actuar el Primer d'Octubre.