Cinc antidisturbis dels Mossos s'enfronten a penes de presó per les càrregues de Can Vies

La Fiscalia demana d'un a set anys de presó i l'acusació particular quinze anys per tots els agents que van participar en l'entrada en un portal de la plaça de Sants l'any 2014

Imatge de dos agents antiavalots dels Mossos d'Esquadra durant els incidents de Can Vies.
Imatge de dos agents antiavalots dels Mossos d'Esquadra durant els incidents de Can Vies. | CatalunyaDiari.cat / Agències

Després de gairebé quatre anys d'aquell final de maig calent a la ciutat de Barcelona després del desallotjament de Can Vies, al barri de Sants, arriben ara a judici unes càrregues d'una unitat antiavalots dels Mossos d'Esquadra. Cinc agents antidisturbis de la policia catalana estan acusats de diversos delictes contra la integritat moral i presumptes delictes de lesions.

Els fets es remunten al 27 de maig, el segon dia d'incidents greus al barri de Sants després d'haver-se iniciat el desallotjament de Can Vies, un centre social okupat. Segons el relat dels fets investigats i que arriben a judici aquest dimecres, 11 d'abril, els manifestants de «col·lectius antisistema i anarquistes» es van concentrar a la plaça de Sants per protestar pel desallotjament i l'enderroc del centre okupa.

Incidents greus durant dies a Sants

Els concentrats van començar a marxar en manifestació no autoritzada i durant el transcurs d'aquesta van posar enmig de la via pública, com a barricades, contenidors municipals de recollida d'escombraries i en van incendiar algun, per tal d'impedir la circulació de vehicles i en especial, les furgonetes de la policia catalana. Durant la marxa es van provocar danys a entitats financeres, turismes, motocicletes i mobiliari urbà.

La Brigada Mòbil dels Mossos d'Esquadra, que van estar controlant en tot moment la concentració amb un gran desplegament d'agents, davant dels desordres públics que es van iniciar, van decidir dissoldre la marxa, fet que va desencadenar en nous aldarulls. La policia va carregar, va practicar sis detencions i els manifestants, a més de fer barricades, també van llençar objectes contundents contra la policia.

Els Mossos van carregar a l'interior d'un portal de la plaça de Sants

Passades unes hores de la manifestació i quan semblava que havia tornat la calma, segons relata el fiscal que ha portat el cas, un equip ARRO dels Mossos —una segona unitat antiavalots de la policia catalana— va començar a córrer en direcció a un portal de la plaça de Sants on hi havia un grup de joves a l'exterior. La cursa dels Mossos, segons el ministeri fiscal, va provocar que les persones entressin precipitadament cap a dins, on els policies imputats van accedir «bruscament», van expulsar una periodista del 'diari Ara' fora i van tancar la porta.

Els acusats van colpejar les víctimes amb les seves defenses causant ferides de diversa consideració i el Fiscal recalca que el comandament directe de l'equip, un sergent, no va aturar l'actuació a l'interior del portal. Segons les informacions que es va aportar des del cos de Mossos d'Esquadra, tampoc es van identificar les víctimes ni es va redactar cap atestat policial de l'actuació.

«Van tancar la porta i van començar a repartir»

Dues de les víctimes, que en el seu moment van explicar el seu testimoni al setmanari La Directa i que també van ser condemnats per diversos aldarulls aquella nit, asseguren que no havien participat en els desordres i que «es vam veure atrapats en un barri ple de policia» i que estaven esperant que es calmessin les coses per marxar quan van veure un grup d'antiavalots corre cap a ells.

Imatges de les càrregues a l'interior del portal

Es van intentar tancar en un portal per «refugiar-se» tot i que no van tenir temps de tancar la porta i els agents antidisturbis van poder-hi accedir. «Quan van entrar tots van tancar la porta i van començar a repartir», assegura un d'ells. Tres persones van resultar ferides amb contusions amb sang al cap i als braços.

La Fiscalia demana entre un i set anys de presó

La Fiscalia demana per cinc agents dels Mossos penes d'entre un i set anys de presó i l'acusació particular demana quinze anys de presó pels cinc integrats de l'equip antiavalots que va actuar al portal de la plaça de Sants. També es demanen diverses indemnitzacions per les víctimes i la inhabilitació durant dos anys i tres mesos dels cinc agents.


Comentaris

envia el comentari