IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

La ciutat francesa d'Elna va guardar les urnes oficials en dies previs a l'1-O

El material procedia de la Xina i van ser traslladades la mateixa matinada a les meses des de la Catalunya Nord

Urna oficial de votació de l'1-O
Urna oficial de votació de l'1-O | Cedida

Una de les preguntes que ens fèiem els catalans durant els dies previs al referèndum era on s'amagaven les urnes. Durant setmanes aquest fet era un misteri tant pels ciutadans, com pels cossos de seguretat espanyols, que intentaven frenar l'exercici de l'1-O per part de la Fiscalia. El divendres abans de la votació, dia 29 de setembre, es van poder veure imatges de les urnes oficials que la Generalitat repartiria en els col·legis electorals. Però el misteri no quedava del tot resolt. La pregunta continuava sent on estaven amagades.


En una publicació al diari 'Ara', explica que les urnes es van mantenir protegides fora de l'àmbit català per seguretat. Concretament a la ciutat francesa d'Elna, a la Catalunya Nord. Un miler d'unitats van ser enviades tres setmanes abans, proscedents de l'empresa xinesa Smart Dragon Ballot Expert a França —no a Espanya—. Diverses persones anònimes, han treballat a l'ombra durant mesos i, s'han arriscat en protegir-les, per tal de tenir-ho tot a punt per poder votar en les meses electorals del dia assenyalat. Moltes d'elles —estudiants, jubilats o aturats—, sense dir-ho a ningú, hi han col·laborat amb el Govern de la Generalitat per fer possible la votació. Han esquivat amb èxit l'ofensiva de l'Estat. Han actuat amb discreció. En cada localitat hi havia un coordinador de confiança del referèndum —vinculat a l'ANC o partits independentistes—, i s'encarregava de dirigir tot el dispositiu del seu municipi. Tot el material era distribuït per un grup reduït de persones per evitar que una mateixa persona fos enxampada amb les urnes, paperetes i altres elements indispensables per a la votació. Els coordinadors i efectius es comunicaven amb aplicacions mòbils de missatgeria com Telegram o Signal —mai per trucades o Whatsapp—, perquè són més segures. Finalment les urnes van ser traslladades en el maleter del seu vehicle i amagades en els trasters de les seves respectives cases com si fos els regals de reis. Les entregues es van realitzar la mateixa matinada just abans d'obrir per assegurar l'efectivitat.

La ciutat d'Elna té un vincle fort amb la història del nostre país. Fa 80 anys van nàixer una vuitantena de nadons procedents del camp de concentració d'Argelers, fills de refugiades de la Guerra Civil a Espanya.


Comentaris

envia el comentari