Confirmen la retirada de l'euroordre de detenció i entrega de Clara Ponsatí

El jutge Pablo Llarena va prendre aquesta decisió, davant la negativa alemanya a entregar Carles Puigdemont per rebel·lió o sedició

 

Imatge d'arxiu de Clara Ponsatí i el seu advocat Aamer Anwar.
Imatge d'arxiu de Clara Ponsatí i el seu advocat Aamer Anwar. | CatalunyaDiari.cat

Els jutges d'Edimburg han confirmat la retirada de l'euroordre de detenció i entrega a Espanya que pesava sobre Clara Ponsatí. L'exconsellera d'Ensenyament, al costat del seu advocat, s'ha presentat aquest dilluns als jutjats d'Edimburg, on estava previst que se celebrés l'última sessió preparatòria de cara al judici que havia de començar el pròxim 30 de juliol. No obstant això, el jutge li ha comunicat la retirada de l'ordre de detenció europea i, per tant, la cancel·lació del judici.

 

«Com vostè sap, l'ordre de detenció d'Espanya ha estat retirada i, per tant, només queda per mi formalment donar-li l'alta de l'ordre de detenció europea. És lliure per marxar», li hauria dit el magistrat Nigel Ross, segons apunten mitjans britànics. A les portes del tribunal s'hi trobaven membres del Partit Nacional Escocès i de la delegació escocesa de l’ANC que s'han apropat per mostrar el seu suport a l'exconsellera de la Generalitat.

 

Llarena retira les euroordres

Després que el tribunal germànic d'Schleswig-Holstein descartés el delicte de rebel·lió i acceptés extradir Carles Puigdemont només per una malversació de fons públics, Pablo Llarena va decidir rebutjar l'extradició i retirar totes les ordres de detenció europea que pesaven contra els polítics independentistes que havien marxat a l'estranger.

 

En el cas de la justícia Alemanya, el passat divendres ja va anunciar en un comunicat que havia rebut la confirmació oficial de la suspensió de l'euroordre contra Carles Puigdemont i que per tant no existia cap base per continuar amb el procés judicial contra l'expresident de la Generalitat. Així doncs, «amb la suspensió de l'ordre europea de detenció, el procés d'extradició s'ha acabat», va assegurar el ministeri públic alemany.

 

Aquest dilluns ha estat la justícia escocesa qui s'ha pronunciat en el mateix sentit i li ha comunicat personalment a Clara Ponsatí que el seu procés d'extradició s'ha tancat. Així doncs, ha decretat la seva llibertat sense mesures cautelars i li ha retornat el passaport.

 

Es manté l'ordre de detenció nacional

Malgrat que ara es puguin moure lliurement per Europa —Puigdemont ja ha anunciat el seu retorn a Bèlgica—, els polítics independentistes que van marxar a l'estranger no poden tornar a Espanya. El jutge Llarena ha decidit mantenir l'ordre de detenció nacional i, per tant, en cas de trepitjar territori espanyol seran detinguts immediatament.Comentaris

envia el comentari