IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Arturo Marcos, el comandant de la Guàrdia Civil que feia d'interlocutor amb els pares de Diana Quer

«No podia explicar el que sabia», confessa

Arturo Marcos Sánchez se comunicó diariamente con los padres de Diana Quer.
Arturo Marcos Sánchez es va comunicar diàriament amb els pares de Diana Quer. | cedida

 

Arturo Marcos, comandant de la Guàrdia Civil destinat a la Corunya, va ser un dels principals responsables de la investigació sobre l'assassinat de Diana Quer. El seu paper va ser clau, ja que, durant els més de 500 dies que va durar, va fer d'interlocutor amb la família de Diana Quer. La relació amb ells va arribar a ser tan estreta que, fins i tot ara, encara segueix mantenint el contacte amb ells cinc mesos després de trobar el cadàver de la jove.

L'experiència de Marcos en aquest tipus de casos no es pot posar en dubte i, per això mateix, aquest passat dimarts, 22 de maig, va participar en la VI Trobada Tècnica sobre Persones Desaparegudes que es va celebrar a la localitat basca d'Arrigorriaga. Allà s'hi van trobar un centenar d'experts, juristes, policies i familiars de víctimes que es van acostar des de diversos punts d'Espanya.

Marcos va ser l'encarregat d'explicar quin és el paper que han d'exercir les forces de seguretat amb les persones més properes a les víctimes. El comandant de la Guàrdia Civil va relatar que el més important en aquests casos és «empatitzar» i «entendre» quina és la situació en què es troben aquestes persones, tal com apunta 'El Correo'.

Per aquest motiu, aquest tipus de policies han de saber mantenir el delicat equilibri entre una relació de confiança i, alhora, no explicar res als afectats que pogués arribar a dificultar les tasques policials. «Aquest és el límit. Cal explicar-los que és millor patir una miqueta al principi que espatllar una investigació i patir a la llarga. No podia explicar el que sabia», va dir el comandant de la Guàrdia Civil.

Imagen de la familia de Diana Quer.
Imatge de la família de Diana Quer. | CatalunyaDiari.cat

 

Els pares de Diana Quer entenien la situació

En el cas de Diana Quer, però, la interlocutòria era gairebé diària i molts dies no hi havia res nou a explicar. Tot i això, Marcos sempre estava al seu costat per donar suport tant al pare com a la mare de la víctima. Fins i tot sense dir res, només escoltant-los. Ells entenien que, malgrat que passessin per moments de debilitat, no podien donar-los informació concreta.

«L'única cosa que podia garantir-los era treball i que el treball dóna resultats», destaca el comandant de la Guàrdia Civil. Cal destacar que la confiança que tenia amb la família va arribar a tal punt que només pel to de veu que utilitzava Marcos, els pares de Diana Quer ja intuïen com estaven anant les investigacions.

El guàrdia civil mai va abaixar els braços i sempre es va mostrar positiu i convençut que acabarien resolent el cas i trobant el cos de la jove, ja que els investigadors volien evitar a tota costa que acabés convertint-se en un cas similar al de la jove Marta del Castillo.

El més difícil va ser dir-los que la seva filla havia mort

Un dels moments més difícils per a tots els policies és quan han de comunicar a uns pares que el seu fill o la seva filla ha mort. Més encara quan arribés a assolir un grau de confiança tan alt amb ells. Per això, Marcos considera que aquest va ser un dels moments realment complicats en tota aquesta història.

Dues trucades de no més de 30 segons. Així li va comunicar el comandant de la Guàrdia Civil als pares de Diana Quer que havien trobat el cadàver de la jove. Ells tan sols li va preguntar si era amb ella, un fet que realment els va tranquil·litzar.


Comentaris

envia el comentari