Comença el judici de la xarxa de corrupció Pretòria

Hi ha implicats els ajuntaments barcelonins de Santa Coloma de Gramenet, Sant Andreu de Llavaneres i Badalona

Principals imputats del cas Pretòria, Macià Alavedra , Lluís Prenafeta, Bartomeu Muñoz i Luis Andrés García Sáez (Luigi). | CatalunyaDiari.cat

 

El cas Pretòria, la major trama de corrupció urbanística de Catalunya, arriba a judici després de més de set anys. La Secció Segona de la Sala penal de l'Audiència Nacional jutjarà a partir d'aquest dilluns els onze presumptes membres d'aquesta xarxa de corrupció, que va operar entre els anys 2000 i 2009 als ajuntaments barcelonins de Santa Coloma de Gramenet, Sant Andreu de Llavaneres i Badalona. Entre els encausats es troba l'exdiputat del PSC i presumpte cervell de la trama, Luis Andrés García, àlies 'Luigi', que s'enfronta a vuit anys de presó, i dos exalts càrrecs del Govern de Catalunya amb CiU durant la presidència de Jordi Pujol: l'exsecretari de la Presidència Lluis Prenafeta; i l'exconseller d'Economia Macià Alavedra. La Fiscalia Anticorrupció demana per a tots dos sis anys i deu mesos de presó.

El tribunal jutja a més a vuit empreses com a responsables civils subsidiàries integrades en la trama que hauria defraudat 45 milions d'euros en aquests nou anys. Els onze acusats, als quals la Fiscalia atribueix la comissió de delictes de tràfic d'influències, suborn i blanqueig, van ser detinguts en l'operatiu policial que es va dur a terme el 27 d'octubre de 2009, sota la instrucció del llavors magistrat de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón. Integren la trama els empresaris Josep Singla (11 mesos de presó) i Manuel Carrillo (3 anys); els presumptes testaferros Manuel Valera (2 anys i nou mesos de presó) i Philip McMahann (3 anys i sis mesos); Gloria Torres, titular a Andorra d'un compte bancari d'Alavedra (2 anys i sis mesos); i Maria Lluïsa Mas, esposa de Prenafeta (3 anys i sis mesos), a més de Manuel Dobarco Touriño i Luis Andrés García.

«Estreta relació amb Jordi Pujol»

La Fiscalia Anticorrupció apuntava en el seu escrit d'acusació provisional, fet públic el passat 29 de desembre, que Alavedra i Prenafeta mantenien «una estreta relació personal amb el llavors president de la Generalitat Jordi Pujol». Sabent la influència que exercien sobre «determinats càrrecs públics de Catalunya», segons el Ministeri Públic, «van planificar i van executar el cobrament de quantioses comissions a canvi de la concessió d'adjudicacions públiques relacionades amb el desenvolupament urbanístic dels tres ajuntaments esmentats».

A més, la Fiscalia assenyala que Prefaneta i Alavedra van comptar amb la col·laboració de les seves esposes en l'obtenció dels guanys il·lícits i en la seva ocultació a la Hisenda Pública. Per a això, van utilitzar «un complex entramat societari constituït per entitats domiciliades en territoris 'off shore' i diversos comptes bancaris obertes en entitats suïsses i andorranes» a través de les quals van canalitzar aquests fons.

Operacions urbanístiques

El Ministeri Públic també sosté que els acusats van intervenir en una sèrie d'operacions urbanístiques que els van proporcionar «quantiosos i il·lícits beneficis freturosos de tota justificació i lògica comercial» per tres operacions. Les actuacions investigades són la 'operació Pallaresa' de Santa Coloma de Gramenet, en la qual van participar, entre uns altres, 'Luigi' i Dobarco; la 'operació Niesma de Sant Andreu de Llavaneres, en la qual l'exdiputat socialista va compartir mediació amb Alavedra i Prenafeta; i la requalificació dels terrenys del port esportiu de Badalona, amb els mateixos intermediaris. A més, l'exalcalde de Santa Coloma Bartomeu Muñoz, hauria manipulat el concurs públic per a l'adjudicació en 2009 del contracte de neteja d'edificis, dependències municipals i centres públics docents del municipi a favor de l'empresa Limasa, de l'imputat Manuel Carrillo.

Papers de Panamà

A l'abril del passat any es va conèixer després de la publicació dels Papers de Panamà, que l'expresident de la signatura téxtil Burberry a Espanya Eugenio Mora Olivella, va facilitar els diners a la xarxa del cas Pretòria. L'empresari, resident a Londres, va utilitzar una xarxa d'empreses opaques a les Illes Niue, en el Pacífic Sud,i de Madeira per invertir a Espanya sense cap cost fiscal prop de nou milions d'euros entre 2003 i 2004. La xarxa l'organitzava el bufet d'advocats Pretus, que li dóna el nom a l'operació. Els germans encarregaven a Mossak-Fonseca que creessin societats pantalla perquè els seus clients evitessin al fisc espanyol.


Comentaris

envia el comentari