EN DIRECTE

⚠ Alerta màxima a Catalunya pel fort temporal de vent

Comença el judici per l'apunyalament d'un mosso d'esquadra a Blanes

La mateixa Audiència de Girona ja va condemnar Juan García Baena a 6 anys d'internament psiquiàtric per matar un home l'any 2006
L'Audiència de Girona ha jutjat aquest dimarts l'acusat d'haver apunyalat un agent dels Mossos d'Esquadra al cap, quan aquest participava en un dispositiu per internar-lo forçosament a un centre psiquiàtric. Els fets van passar el 17 de juliol del 2014. Segons les acusacions, el processat es va posar violent amb una agent i va obligar els policies a intervenir. Primer, l'acusat Juan García Baena va treure l'arma blanca i va intentar assestar ganivetades a dos policies, que el van poder esquivar i només van patir lesions lleus. Finalment, es va enfrontar amb la víctima principal i durant el forcejament li va clavar el ganivet en diverses ocasions. Com a conseqüència de l'atac, l'agent té reconeguda una incapacitat total per exercir de mosso i no ha pogut tornar a treballar. L'acusat ha negat els fets i ha assegurat que els mossos li van clavar «una pallissa» sense motiu. La fiscalia demana 12 anys de presó per atemptat contra l'autoritat, un atemptat en concurs amb un homicidi en grau de temptativa i un delicte de resistència amb tres faltes de lesions. No és el primer cop que García Baena s'asseu al banc dels acusats perquè l'Audiència ja li va imposar 6 anys d'internament psiquiàtric per matar a ganivetades un veí que es burlava d'ell l'any 2006.

El metge i els dos agents tutelars van arribar al domicili abans que ho fessin els Mossos d'Esquadra i l'ambulància que l'havia de traslladar fins al centre psiquiàtric. El psiquiatre ha argumentat que, quan van arribar, l'acusat estava a la finestra, amb actitud «tranquil·la» i els va convidar a entrar a casa. Quan ho van fer, just en el moment en què arribaven les patrulles, de sobte el processat va agafar una de les agents tutelars pel braç i es va posar violent. Dos dels agents dels Mossos d'Esquadra van aconseguir entrar a dins el rebedor del pis, mentre que l'altre va quedar a fora al replà de l'immoble. Quan estaven dins el pis, mentre intentaven tranquil·litzar l'acusat, van veure com de sobte treia un ganivet per atacar-los. Tots dos agents van poder repel·lir l'atac però l'agressor va aconseguir obrir-se camí fins a la porta. Quan la va obrir, es va trobar l'altre mosso de cara. «Se'm va llançar a sobre i vaig començar a notar cops al cap, poc després em vaig adonar que eren ganivetades», ha explicat la víctima. Ell mateix va poder desarmar l'atacant i, amb el suport dels altres agents, reduir-lo. Tot i això, va patir diverses ganivetades al cap.

 

L'agent ha explicat que, més enllà de les seqüeles físiques, n'ha patit de psíquiques. Primer va estar 18 mesos de baixa. Després, es va intentar incorporar seguint una adaptació que havia de durar 6 mesos. Durant aquests mesos, anava a comissaria però no va aconseguir acabar cap jornada laboral. De fet, no ha tornat a treballar després d'aquests 6 mesos i té una incapacitat total permanent. Els altres dos agents van patir lesions físiques lleus, per l'atac i el forcejament per reduir l'agressor. També van necessitar, però, atenció psicològica. Els agents han detallat que no van tenir temps de parlar amb els especialistes i, per tant, no es van poder preparar posant-se armilles o agafant escuts.

ATENCIÓ: Nou servei del Catalunya Diari. Ara t'enviem les notícies de la teva província o ciutat, totalment gratis al mòbil. Fes clic aquí i prova-ho! T'encantarà!

L'acusat, Juan García Baena, ha negat que apunyalés l'agent. Segons la seva versió, el psiquiatre i els agents tutelars van anar al seu pis i ell els va convidar a entrar. Aleshores, diu, van arribar els Mossos d'Esquadra, li van donar una puntada de peu a la porta i li van clavar una «pallissa» fins a deixar-lo «inconscient». «Des de terra em vaig defensar i vaig esgarrapar», ha afegit. L'home no ha sabut dir, però, si les esgarrapades les va provocar amb les mans o bé amb un ganivet.

 

No és el primer cop que García Baena s'asseu al banc dels acusats. L'any 2008, l'Audiència de Girona el va condemnar per matar un veí a ganivetades. L'acusat de vegades es passejava vestit de dona pel carrer i la víctima es burlava d'ell. La matinada de l'1 de maig del 2006, García s'estava a casa i, des del carrer, la víctima l'anava increpant a través de la finestra. Va ser llavors quan va baixar al carrer armat amb un ganivet i va perseguir la víctima. Quan el va atrapar, li va clavar diverses ganivetades fins a matar-lo.

 

Per l'agressió a Blanes la fiscalia demana inicialment 12 anys de presó. La defensa, en canvi, demana l'absolució perquè sosté que l'home estava totalment afectat pel trastorn mental.