Muntatge fotogràfic de la víctima i l'acusat.

Jaume, el català que va matar la seva parella i va amagar el cos un any: «Ment malalta»

Arrenca el judici pels fets ocorreguts l'agost de 2018, amb Jaume Badiella com a únic acusat

Jaume Badiella i Mònica Borràs, veïns de Terrassa (Barcelona) havien estat parella i durant el moment dels fets vivien junts sense tenir cap relació sentimental. L'agost del 2018, ell la va matar i va aixecar diverses rajoles del pati per amagar el cadàver. Després, va muntar una farsa per fingir-ne la desaparició.

Deu mesos més tard, els investigadors van descobrir el cadàver de la víctima enterrat a casa de l'assassí. Aquesta setmana ha arrencat a l'Audiència Provincial de Barcelona el judici del crim de Mònica Borràs. Jaume Badiella, l'únic acusat, s'enfronta a 24 anys de presó per assassinat amb acarnissament i traïdoria.

El cas, que va commocionar els veïns de la ciutat catalana fa tres anys, ara torna a ressuscitar els fantasmes. La investigació conclou que la parella vivia en una espiral de violència que va acabar en tragèdia. Jaume, que va matar la víctima amb una destral, va confessar els fets després que les autoritats trobessin el cadàver.

Els fets: el crim de Mònica Borràs

Una discussió al domicili que compartien Jaume Badiella i Mònica Borràs va acabar en tragèdia el 7 d'agost del 2018. Segons la investigació i la confessió de Jaume, enmig de la disputa la va agredir amb una destral. Un cop comès el crim, la va enterrar al pati de casa i va orquestrar un pla per simular-ne la desaparició.

Muntatge fotogràfic amb imatges de la víctima i l'acusat.
Jaume va ser detingut per la mort de Mònica Borràs. | CatalunyaDiari 

Jaume i Mònica mantenien una relació tortuosa i, dies abans del crim, ella el va fer fora de casa després d'una violenta baralla. En aquella ocasió, Jaume la va colpejar al cap diverses vegades tal com ella havia explicat a la seva mare. Dies després, es va desencadenar la tràgica baralla en què ell va posar fi a la seva vida.

Després d'haver-la matat, va cavar un forat a terra prou gran per ficar-hi el cos i el va cobrir amb les rajoles. A continuació, va posar una denúncia als Mossos explicant que havien discutit i que se n'havia anat de casa. Els agents, que van observar diverses contradiccions en la declaració, van decidir investigar-ne l'autoria.

La versió de Jaume

Finalment, van arribar fins al cadàver de Mònica i, mentre el desenterraven, Jaume es va enfonsar i ho va confessar tot. Des d'aleshores, es troba a la presó provisional, com a únic acusat d'aquest crim. Dilluns va arrencar el judici en què li demanen 24 anys de presó i on ha estat el primer a declarar.

Jaume Badiella, de 54 anys, no havia declarat fins ara i finalment ha trencat el silenci. Segons ha explicat, ho va fer en «un moment de desesperació». «Sentia que la meva vida no valia res, que era un apèndix d'una ment malalta, em vaig desesperar i li vaig pegar amb la primera cosa que vaig trobar», ha afirmat.

Muntatge fotogràfic de l'acusat i el lloc on van trobar el cadàver.
Els Mossos van trobar el cos de Mònica al pati de Jaume. | CatalunyaDiari 

Segons la seva versió, en aquell moment no eren parella i la situació s'havia desbordat amb alguna discussió. En el seu relat diu que la va empènyer cap a dins del bany i la va colpejar amb la destral. «Em vaig trobar absolutament sol amb una cosa absolutament impensada, i l'únic que em va passar pel cap va ser amagar el cos», ha afegit.

La declaració de la mare de Mònica

Avui també ha declarat la mare de la víctima, segons la qual la filla tenia un trastorn límit de la personalitat. Ha explicat que, quatre dies enrere, li va trucar per explicar-li que l'acusat li havia donat «diversos cops al cap». Després va penjar el telèfon i no van poder parlar més perquè ja no l'agafava.

La dona ha recordat que va ser el mateix Jaume qui va anar a casa seva per dir-li que la seva filla havia desaparegut. De fet, tots dos van anar junts a posar la denúncia. Però durant els dies següents, l'acusat va mostrar reticència a l'hora de lliurar-los el telèfon i l'ordinador de la víctima per a la investigació.

Des d'un principi, els Mossos sospitaven de Jaume, però el fet que el cadàver estigués ocult va dificultar la seva localització. Finalment ho van aconseguir gràcies a les tècniques de georadar. Al final del pati, en un cobert i sota les rajoles, hi havia el cadàver de Mònica que ara busca justícia al judici.