Fotomuntatge assassí de Lorena Dacuña i la víctima.

Compte enrere per a Lorena, el crim a Espanya que ningú pot oblidar

El judici contra l'home que va esperar la seva parella al portal de casa i la va apunyalar està a punt de començar

José Manuel i Lorena van tenir una relació de deu anys fins que ella va decidir deixar-lo. Mesos després, ell, una persona molt agressiva i possessiva, va decidir matar-la a punyalades. Ara, l'Audiència Provincial de Gijón està a punt de jutjar el crim de Lorena Dacuña.

L'assassinat perpetrat a La Calzada el febrer de 2020 segueix viu a la memòria dels veïns de Gijón. Ja han passat gairebé dos anys, però ningú no pot oblidar el dia en què José Manuel va seguir Lorena fins a casa seva amb un ganivet a la motxilla. Les acusacions demanen 25 anys de presó.

Consideren que l'acusat va posar fi a la vida de la víctima i va actuar amb traïdoria. Demanen que compleixi la pena íntegra i que s'apliquin els agreujants de parentiu i violència de gènere. Fiscalia ho considera un assassinat, encara que rebaixa la petició a 20 anys, mentre que la defensa al·lega que va actuar sota els efectes de l'alcohol i les drogues.

Violent i possessiu

Segons afirma gent del seu entorn, José Manuel Sánchez Merino és una persona molt violenta i possessiva. Durant deu anys va viure un idil·li al costat de la dona de qui estava enamorat, Lorena. Però quan ella va decidir deixar-lo, ell no ho va acceptar i la va insultar i amenaçar durant mesos.

La matinada del diumenge 2 de febrer de 2020, José Manuel es va decidir venjar. Aquella nit, que suposadament havia pres alcohol i consumit altres drogues, va veure la seva ex sortint del pub amb un altre home. Mogut per la gelosia, va agafar un ganivet i va anar a casa de Lorena on va esperar pacientment que tornés.

Fotografia de Lorena Dacuña amb una samarreta groga.
Lorena tenia 41 anys i treballava en el sector de la neteja. | Cedida

Un cop dins el domicili de la víctima, l'acusat la va apunyalar diverses vegades causant hemorràgies importants a la zona abdominal. Una de les ferides tallants, directa al cor, la van matar. A més, José Luis havia colpejat la cara de Lorena abans de matar-la.

Accepten totes les proves

José Manuel va tenir la mateixa fredor per esperar Lorena al portal de casa que a l'hora d'esperar la policia. Quan el van trobar al seu pis va reconèixer els fets i en va donar tots els detalls. Mesos després, a la presó provisional, es va retractar, encara que totes les proves apunten cap a ell.

L'òrgan competent ha acceptat totes les proves presentades, que es mostraran al judici. L'única cosa que queda és posar data, encara que serà de manera imminent. Comença el compte enrere perquè es faci justícia per Lorena Dacuña.

Fotomuntatge de Lorena Dacuña.
Lorena Dacuña va perdre la vida víctima de la violència de gènere. | CatalunyaDiari

La família de la víctima espera el judici per veure l'assassí entre reixes. Especialment el fill de Lorena, Kiko Dacuña, que culpa José Manuel i acusa l'home que aquella matinada va acompanyar la víctima a casa seva de covard. Sorprès per l'atac de l'agressor, va arrencar a córrer i no va trucar a la policia.

Assetjament per les xarxes

Lorena tenia 41 anys quan va ser assassinada i treballava com a dona de fer feines. José Manuel era cambrer i es van conèixer a la sidreria on ell treballava. No va trigar a mudar-se al pis d'ella i, més tard, a un pis de La Calzada.

Lorena va trigar molt de temps a explicar al seu entorn els problemes que tenia amb la seva parella. Però el seu veritable infern va començar quan el va deixar, el novembre del 2019, i va començar a patir assetjament a través de les xarxes. El seu cadàver va ser localitzat dilluns a la tarda d'un 3 de febre, hores després que José Manuel complís les seves amenaces.

Les companyes de feina de Lorena van donar la veu d'alerta perquè no havia anat a treballar ni responia a les trucades. Amics i familiars van anar al seu domicili del carrer Callao, on van trobar el cos de la dona ple de punyalades. Al costat hi havia dos ganivets i el seu telèfon mòbil.

«La va veure amb un altre home»

Els seus familiars creuen que ella no va morir de forma instantània i que l'assassí va estar al seu costat des que la va apunyalar fins que va morir. Diumenge, José Manuel havia d'anar a treballar a la sidreria, però no s'hi va presentar. Va estar tot el dia assegut al sofà de casa esperant que arribés la policia.

Segons les conclusions de la Fiscalia, «feia temps que volia esbrinar si la seva parella tenia una relació sentimental amb una altra persona». El dia dels fets, a les 5 de la matinada, va anar a un bar que ella freqüentava «i la va veure amb un altre home». «Els va seguir fins al domicili de Lorena, on va accedir al portal sense que se n'adonessin», afegeix.

Armat amb un ganivet «es va amagar a les escales del replà del pis de la dona i quan tots dos van arribar, els va empènyer». Segons la versió de la Fiscalia, Lorena va caure a terra i el seu acompanyant va fugir. Després va treure el ganivet, la va matar i la va abandonar.