Foto d'un camió dels Bombers de la Generalitat a l'incendi de Portbou del 5 d'agost de 2023

Comunicat d'última hora dels Bombers sobre l'incendi de Portbou

L'incendi avança des d'aquest divendres a la tarda sense control

L'incendi que es va declarar a Portbou, a l'Alt Empordà, aquest divendres a la tarda continua avançant. Els Bombers de la Generalitat hi continuen treballant a hores d'ara amb 98 dotacions terrestres i aèries.

«A Portbou els Bombers hi tenim treballant ara mateix 98 dotacions, 6 de les quals aèries. Hi volen helicòpters bombarders i de coordinació i comandament», han informat el cos d'emergències via Twitter.

El foc ha cremat fins ara més de 500 hectàrees i de moment avança sense control. Més de 300 efectius dels Bombers treballen per l'extinció de l'incendi.

Es descarten causes naturals

Els Bombers han descartat ja que el foc de Portbou, que crema des d'aquest divendres a la tarda, s'iniciés per causes naturals.

L'incendi, segons ha declarat el cos d'emergències, podria haver estat provocat i estaria vinculat a l'activitat humana. Tot i que l'inspector en cap dels Agents Rurals, Antoni Mur, ha indicat a RAC1 que «no estem en condicions de concretar la causa».

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies dels SUCCESSOS més destacats de Catalunya al WhatsApp!

L'incendi va començar a cremar a la zona del pantà, on treballen els Bombers des del primer moment. Tot i les dificultats d'ahir per la tramuntana, la baixada d'aquest dissabte ha permès aquest matí que es poguessin enlairar els primers hidroavions. 

De moment són dues aeronaus de vigilància i atac (AVA) de la Generalitat que estan avaluant les condicions de vent per descarregar aigua als focus que hi ha actius.

A més, hi ha diversos avions FOCA del Ministeri de l'Interior que també estan a punt per si cal actuar a l'incendi, on ja hi ha sis helicòpters.

Intenten evitar que arribi a Llançà

Els Bombers se centren ara en el flanc dret de l'incendi de Portbou per evitar que salti al municipi de Llançà, a l'Alt Empordà. Els efectius del cos treballen amb eines manuals i camions d'aigua per tal de contenir els focus secundaris que salten empesos per la tramuntana.

De fet, el fort vent dificulta les tasques d'extinció dels mitjans aeris que treballen a la zona. El cap d'intervenció a la zona i cap de Regió de Girona dels Bombers, Jordi Martín, explica que també se centren a protegir els habitatges a Portbou i Colera on s'ha confinat la població.

L'incendi afecta ja més de 500 hectàrees i la preocupació és que salti a la zona de Llança on el potencial passa a 2.700 hectàrees, a tocar del parc natural del Cap de Creus.