Fotomuntatge d'Esther López i la gent de Traspinedo fent-li un homenatge

Comunicat urgent de Ramón, 'El Manitas', assenyalat per la mort d'Esther López

Els advocats de Ramón anuncien accions legals contra informacions falses sobre la seva persona

Han passat més de dos mesos des que Esther López va desaparèixer i un des que la van trobar sense vida.

 

Mentre la policia s'afanya a resoldre les circumstàncies del succés, els rumors i les especulacions continuen creixent. Sobretot a Traspinedo, on totes les mirades segueixen clavades en Ramón.

El seu nom va ser el primer que va aparèixer a les quinieles de sospitosos per la desaparició de la jove. Després van sortir més noms, i amb la troballa del cadàver es van obrir noves línies d'investigació. No obstant això, els veïns del poble i els mitjans de comunicació segueixen tenint un nom present: Ramón, 'El Manitas'.

Per a fer callar els rumors i defensar la seva integritat, Ramón José García Fernández ha trencat el silenci amb un comunicat. Mitjançant els seus advocats, l'assenyalat per la mort d'Esther ha aclarit els fets i s'ha defensat com a innocent. També ha anunciat que prendrà mesures davant la informació que s'ha abocat sobre ell.

Demanen prudència i cautela

«Davant el continu degoteig d'informació», diu el comunicat, «ens veiem en l'obligació d'aclarir diversos aspectes». L'escrit ve signat pel despatx d'advocats Lorena Iglesias Palacio, arran del «que s'ha publicat aquests últims mesos». I fa referència als «principals diaris impresos i digitals del país».

Muntatge fotogràfic d'Esther López.
A principi de febrer, van trobar el cadàver d'Esther | Catalunya Diari

«Assegurem que les acusacions sobre el senyor Ramón no són certes i demanem prudència i cautela als mitjans de comunicació, que, sense saber si poden tenir accés a la investigació, publiquen informació que en cap moment s'ha notificat en aquest despatx».

De fet, recorden que hi ha un secret de sumari «que recau sobre aquesta causa» i que impedeix que es revelin moltes informacions. A l'escrit demanen que es deixi de fer referència a Ramón amb el sobrenom 'El Manitas', que es retirin totes les fotos d'ell que s'han publicat i que no es difongui «l'afirmació totalment falsa» que diu que té antecedents criminals.

Anuncien accions legals

La cara de Ramón va aparèixer a totes les portades immediatament després que es fes públic el seu nom i que estava suposadament vinculat al cas Esther López. Els seus advocats demanen «que les imatges siguin retirades de tots els mitjans que les han publicat, ja que s'han utilitzat sense consentiment i fan danyen greument el dret a la intimitat».

Al·leguen una violació del dret a la intimitat tant de Ramón com de la seva família i anuncien que prendran les mesures legals que siguin oportunes. Així mateix, fan referència a la informació sobre els antecedents penals del seu client. En concret, diuen, «s'ha publicat que té nombrosos antecedents penals».

Diuen que aquesta afirmació és «totalment falsa» i que no té «cap fonament que la recolzi». En aquest sentit, especifiquen que «a l'historial penal no hi consta cap antecedent». Per això també anuncien mesures legals «contra qui hagi procedit a fer aquestes manifestacions».

Adeu al sobrenom 

«Igualment, sol·licitem que cessi l'ús del sobrenom 'El Manitas', ja que és el que s'està emprant, en comptes del seu nom, i no és real ni representa la seva persona», diu el comunicat. Amb això, demanen que se li deixi de dir així, i també amenacen d'emprendre accions legals. La germana de Ramón fa uns dies fa uns dies ja va parlar sobre això.

Cotxes de la Guàrdia Civil al lloc dels fets.
La Guàrdia Civil va anar al lloc on un vianant va trobar el cadàver d'Esther López. | Europa Press

En una entrevista, es va mostrar sorpresa per l'ús d'aquest sobrenom, ja que, segons ella, ningú li diu així. No obstant això, aquest nom ha estat utilitzat durant tot aquest temps per a designar un dels sospitosos del cas Esther López. Ara, per petició dels seus advocats, ja no apareixerà més als mitjans.

«Per tot això, preguem que es deixin de fer publicacions de caràcter fals i amb fi difamatori que no beneficien ningú», diu el comunicat a tall de conclusió. Un cop més, afirmen que «aquest despatx ha decidit emprendre mesures judicials a causa dels danys i perjudicis que s'han ocasionat a Ramón i a la seva família».