Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Condemnat a sis mesos de presó per irrompre a missa i defensar l’avortament

El Suprem ha pres la decisió en considerar que s’havia extralimitat en l’exercici de llibertat d’expressió i que va vulnerar el dret a la llibertat religiosa

L'activista va irrompre a missa defensant l'avortament i amb una pancarta que deia: «Fora rosaris dels nostres ovaris»
L'activista va irrompre a missa defensant l'avortament i amb una pancarta que deia: «Fora rosaris dels nostres ovaris» | Youtube

Un activista ha estat condemnat a sis mesos de presó per haver irromput a una missa  que tenia lloc a l’església de Sant Pere de Banyoles, proferint crits en defensa de l’avortament i  mostrant una pancarta que contenia el següent escrit: «Fora rosaris dels nostres ovaris». La Sala Penal del Tribunal Suprem ha pres aquesta determinació perquè el jove va sobrepassar els límits de la llibertat d’expressió, a banda de vulnerar el dret a la llibertat religiosa i de culte.

L’acusat ja havia estat condemnat per l’Audiència de Girona

La sentència es feia pública el passat 4 de desembre, després que l’òrgan judicial rebutgés el recurs que havia presentat la defensa contra una sentència prèvia, que data del 28 d’abril del 2017. En aquella ocasió, la Secció Quarta de l’Audiència de Girona va decidir condemnar l’activista J.R.C  acusant-lo d’un delicte contra els sentiments religiosos.

Els fets es remunten a l’any 2014, més concretament al 9 de febrer, quan l’activista en qüestió  va entrar al temple acompanyat d’una desena de persones i, interrompent l’acte que s’estava celebrant, van començar a cridar «avortament lliure i gratuït» mentre llançaven pasquins.

L’Audiència de Girona va considerar que l’acusat havia actuat «sabent que amb la seva acció podria arribar a ofendre els sentiments religiosos», i per això va prendre la determinació de condemnar-lo.

Es va produir una col·lisió entre drets diferents

Ara, la sentència emesa pel Suprem ratifica allò que ja es va dir al seu dia, i  acusen l’activista d’extralimitar-se en la llibertat d’expressió  i de vulnerar el dret fonamental a la llibertat religiosa i de culte. En aquest sentit, la resolució fa patent que els drets fonamentals a la llibertat d’expressió «no són absoluts», i que es pot donar el cas que es produeixi una col·lisió entre diferents drets, com pot ser el de la llibertat religiosa i de culte.

Per aquest motiu, i malgrat saber que els fets «estan plenament emparats per la llibertat d’expressió,  que no exclou la possibilitat d’exterioritzar cap punt de vista», la Sala Penal del Suprem considera que hauria d’haver dut a terme aquestes accions «a través dels mitjans necessaris i idonis i, per tant, no lesius per a altres drets i valors constitucionals».

[predef]sorteig-cat-147[/predef]

L’acusat va ocasionar «una pertorbació greu»

Així les coses, la clau perquè la justícia s’hagi decantat per aquest veredicte radica en el fet que l’església és un «lloc especialment reservat per a la reunió dels qui professen la religió catòlica, davant de l’altar, durant la celebració d’una missa dominical i en un moment en què els feligresos es trobaven recollits en oració».

Per tot això, creuen que l’acusat va actuar fora de lloc, ja que «va interrompre uns minuts la cerimònia religiosa, va pertorbar l’acte, i amb això el sentiment dels feligresos que es trobaven en aquell moment congregats celebrant un acte important per a la seva confessió religiosa», provocant «un impediment, interrupció o pertorbació greu de l’acte o cerimònia religiosa que s’estava celebrant».

[predef]catalunya-diari-81[/predef]