Condemnen a la Generalitat per un bomber incapacitat per l'exposició a l'amiant

Es tracta de la primera condemna al Govern per la falta de plans de prevenció de l'asbestosis

Palau de la Generalitat | Generalitat de Catalunya

El Jutjat Social número 13 de Barcelona ha condemnat la Generalitat per manca de mesures de seguretat en el cas d'un bomber en situació d'incapacitat permanent absoluta com a conseqüència d'una asbestosi d'origen laboral per l'exposició a l'amiant. La sentència, aconseguida a instàncies de Col·lectiu Ronda, obliga la Generalitat a abonar un recàrrec equivalent al 40% de l'import de la prestació que correspon al bomber afectat, a qui l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) va reconèixer el 2007 la incapacitat permanent absoluta. El bomber va haver d'abandonar el 1996 les funcions vinculades a l'extinció d'incendis que desenvolupava des del 1973 i passar a fer feina administrativa per la pèrdua de condició física derivada de la malaltia. Segons destaca el Col·lectiu Ronda, aquesta sentència és la primera que condemna la Generalitat per l'incompliment del deure de vetllar, en la qualitat d'ocupador, per la seguretat del col·lectiu de bombers davant l'amenaça que suposa l'amiant.

La sentència recull que l'equipament dels bombers durant els anys 80 incloïa elements de protecció confeccionats amb amiant, material amb propietats ignífugues, com manyoples per evitar cremades a les mans. A més, fins els anys 90 van ser els propis bombers qui es feien càrrec de la neteja de la seva roba de treball i dels equips de protecció. Aquests fets, que la sentència del jutjat social 13 de Barcelona considera provats, formen part dels incompliments del deure de protecció que la Generalitat mantenia amb el col·lectiu de professionals de l'extinció d'incendis, un grup particularment exposat a la perillositat de l'amiant, sobretot en incendis en entorns industrials i habitatges amb presència d'asbest.

 

Cal destacar que en la relosució  també constata que el bomber afectat mai va rebre formació específica ni disposava de plans d'actuació davant l'eventualitat de desenvolupar la seva tasca en un escenari on previsiblement es pogués detectar la presència d'amiant. Malgrat el risc evident d'exposició a l'amiant que comporta la professió, la Generalitat ha admès que no va ser fins el 2008, sis anys després de la definitiva prohibició de l'amiant a l'estat espanyol, que no va començar a fer les proves específiques per a l'aplicació del protocol mèdic d'amiant. Segons recull la sentència, aquesta situació representa un altre incompliment del deure de protecció.

Àlex Tisminetzky, advocat de Col·lectiu Ronda subratlla que «un nou front judicial en la lluita de les víctimes de l'asbest després que siguin nombrosíssimes les sentències, incloent-hi del Tribunal Suprem, que per equivalents incompliments de la normativa en matèria de prevenció han condemnat empreses a abonar els corresponents recàrrecs de prestacions i importants indemnitzacions en concepte de danys i perjudicis". També assenyala que la manca de mesures de seguretat o l'adopció de mesures insuficients és «especialment greu quan la responsable és la pròpia administració», perquè és «la mateixa que hauria de vetllar amb extrema cura per l'estricte compliment de la normativa en matèria de prevenció i seguretat laboral».


Comentaris

envia el comentari