IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Condemnen una funcionària per quedar-se diners de la renovació de DNI a l'Empordà

L'administrativa evita un jurat popular acceptant una pena de 21 mesos de presó i 5 anys d'inhabilitació

En total, la funcionària es va embutxacar 1.124,70 euros| Ministeri de l'interior

Una funcionària que treballava a les dependències de la policial espanyola a Figueres, a l'Empordà, renovant DNI ha evitat enfrontar-se a un jurat popular reconeixent que, entre l'any 2008 i fins al setembre del 2010, es va quedar diners de ciutadans. En concret, ha admès que cobrava una taxa d'entre 10 i 10,10 euros a persones que estaven exemptes de pagar-la perquè renovaven el document d'identitat quan encarar tenien en vigor. «Incorporava els diners al seu patrimoni particular», recull la sentència.

L'Audiència de Girona, en base a l'acord entre el fiscal i la defensa, l'ha condemnat a 21 mesos de presó per un delicte continuat de fraus i exaccions il·legals, tot i que no haurà d'entrar a presó, i la inhabilita durant 5 anys. 

La condemnada treballava des del 2 de gener del 1991 com a funcionària del cos general auxiliar de l'administració general de l'Estat i estava destinada a dependències de la policia espanyola a Figueres. Allà, era una de les funcionàries encarregades d'expedir o renovar DNI

En total, es va embutxacar 1.124,70 euros

Al llarg del 2009, la funcionària va cobrar 10 euros a 65 ciutadans i durant el 2010, 10,10 euros a 47. En total, es va embutxacar 1.124,70 euros. «Cobrava les corresponents taxes exigides als ciutadans que hi feien tràmits administratius, havent d'ingressar aquests diners a les arques estatals», explica la sentència, tot subratllant que, en els casos de renovar el DNI abans que caduqués i es modifiquessin dades personals, els ciutadans estaven «exempts» de pagar aquest import. 

  

  

Durant un període de temps que la investigació no ha pogut concretar però que, en tot cas, s'estén des de l'any 2008 i fins al setembre del 2010, la funcionària es «va prevaldre» del seu càrrec per cobrar, com a mínim a 112 ciutadans, taxes per renovar el DNI que no havien de pagar. «S'apropiava dels diners de la taxa abonada pel ciutadà i l'incorporava al seu patrimoni particular», exposa la sentència. 

  

  

Segons recull la resolució, la funcionària introduïa al sistema informàtic que es tractava d'una gestió de taxa gratuïta però ho ocultava a les persones que atenia «assegurant-se així la recaptació per a ella i sense que el ciutadà tingués coneixement de la maniobra fraudulenta». 

La condemnada estava destinada a dependències de la policia espanyola a Figueres | DiarioEspaña.com

 

  

Evita enfrontar-se a un jurat popular

Inicialment, el fiscal sol·licitava una pena de 3 anys de presó per un delicte continuat de fraus i exaccions il·legals. Com que la funcionària va reconèixer els fets, fiscalia i defensa van arribar a un acord per rebaixar la pena a 21 mesos de presó i evitar així que la treballadora pública s'enfrontés a un jurat popular. En concepte de responsabilitat civil, haurà d'indemnitzar les 112 víctimes abonant-li a cadascuna els diners que es va quedar. 

  

  

La funcionària no haurà d'entrar a presó després que la secció tercera de l'Audiència de Girona suspengués l'execució de la condemna amb la condició que pagui la indemnització i no delinqueixi durant 2 anys. A més, la sentència la inhabilita el temps de la condemna i durant un període de 5 anys, durant els quals no podrà tenir cap feina ni càrrec públic. 


Comentaris

envia el comentari