Consells per sobreviure a un accident d'avió

Encara que sembli mentida, hi ha pràctiques que podrien salvar-te la vida

155 persones van sobreviure a l'accident del vol 405 de US Airways sobre les aigües del Riu Hudson | Reuters

La por a volar impedeix a moltes persones pujar a un avió, però el que és cert és que és el mitjà de transport més segur del món i el que registra menys accidents, això sí: els sinistres en aquest tipus de transport solen ser mortals, ja que hi ha poques possibilitats de sortir vius. Tot i així, hi ha moltes coses que hem de tenir en compte quan pugem a un avió si volem augmentar les nostres possibilitats de seguir vius en cas de sinistre:

— Reserva uns seients concrets

Si t'asseus a les cinc files més properes a la sortida d'emergència, tens més probabilitats de sobreviure. Tot és degut al fet que es redueix el temps d'evacuació, igual que les persones que s'asseuen al costat del passadís i no de la finestreta. També indiquen les estadístiques que els passatgers que se situen als seients posteriors tenen un 40% més de possibilitats de sobreviure.

— Portar roba adequada

És millor no portar roba inflamable, ja que si hi ha un accident les possibilitats que hi hagi flames són altes. Les sandàlies o les sabates de taló són un dels exemples del calçat que no hem d'utilitzar. Hem d'optar per portar roba de teixits com cotó o niló de màniga llarga i que cobreixin tan bé com sigui possible el cos, a més de dur sabates o sabatilles de cordons.

— Tenir un pla en ment

Pot ser que a les persones amb por a volar això no els agradi molt, però és una manera de tenir el control sobre la situació que, al cap i a la fi, gairebé segur que no es donarà. Després d'asseure's és recomanable comptar quantes fileres hi ha fins a la propera sortida, ja que en cas que hi hagi fum serà més fàcil trobar la sortida. També és important llegir les normes de seguretat i localitzar l'armilla salvavides.

— Practicar com treure's el cinturó de seguretat

Pot semblar una ximpleria, però el moment en el qual el pànic ens envaeix pot ser que no aconseguim treure-ho, i un segon val or. La por i les presses pot fer-nos que busquem un botó com en el cotxe, quan realment les obertures dels cinturons dels avions funcionen amb solapes.

— Deixar-se les sabates posades

Molta gent, sobretot quan porten una bona estona en l'avió, decideixen treure's les sabates per estar més còmodes. El més segur és que ens les deixem posades perquè facilita l'evacuació de l'avió en cas d'emergència. A més, si hem de córrer amb els peus descalços, podem tenir lesions, a més de clavar-nos algun objecte o fer-nos mal.

— Roman alerta durant onze minuts

Ni un de més ni un menys. L'escriptor del llibre «Els secrets que podien haver salvat la teva vida» assegura que el 80% dels accidents d'avió passen durant els tres primers minuts després d'enlairar-nos i en els vuit minuts abans de l'aterratge, per la qual cosa cal estar alerta en aquests moments.

— Col·locar-se en la posició d'emergència

S'aconsegueix posant el seient en posició vertical, recolzant el cap sobre els genolls, aferrant els turmells amb les mans i mantenint la cara entre les cames. Si el seient davanter està massa pegat, pots recolzar el cap en el respatller del seient davanter amb la mà dominant sobre la part posterior del cap i l'altra mà damunt per protegir la primera. Has de recolzar els peus en el sòl i per darrere dels genolls.

— No esperar instruccions en cas d'accident

Cal sortir el més ràpid possible i intentar que la resta de persones es mogui i no es quedin paralitzats, perquè això passa en un 80% dels casos. El principal és seguir les instruccions de la tripulació i intentar no quedar-nos parats. Els primers 90 segons després d'un accident són els més importants i cal saber com actuar.

— Allunyar-se de l'avió accidentat, però no massa

Si tens la mala sort d'anar en un vol que té un accident, quan surtis de l'avió no et quedis parat. Allunyat de la zona de la catàstrofe per no resultar ferit per possibles explosions o fum que ens faci córrer perill. Igualment, no ens hem de retirar massa per si quedem inconscients i no poden rescatar-nos.


Comentaris

envia el comentari