El TC anula la llei catalana de les associacions cannàbiques

Considera que, en tractar-se d'una substància estupefaent, envaeix competències d'àmbit estatal
Imatge del Tribunal Constitucional | CatalunyaDiari.cat

 

El ple del Tribunal Constitucional ha decidit, de forma unànime, anular la Llei d'Associacions de Consumidors de Cànnabis que el Parlament de Catalunya va aprovar el 28 de juny del 2017. Segons l'alt tribunal, aquesta legislació envaeix les competències de l'Estat en l'àmbit penal, el mateix motiu que va esgrimir per tombar lleis similars del País Basc i Navarra.

 

En la sentència, que s'ha fet pública aquest dimecres, es considera que, malgrat que el cànnabis pugui tenir principis actius per ser utilitzat amb caràcter medicinal, no es tracta d'un medicament sinó d'una substància estupefaent. En aquest sentit, apunta que la regulació de drogues és una matèria penal reservada a l'Estat.

 

Per al Tribunal Constitucional, la llei catalana té un règim jurídic complet de les «associacions de consumidors de cànnabis» i l'objectiu «d'articular el consum i cultiu compartit del cànnabis» o «el consum, abastiment i dispensació» d'aquesta substància «la normativa de la qual està reservada per l'Estat».

 

No hi ha una competència autonòmica

La Llei d'Associacions de Consumidors de Cànnabis «reconeix als clubs funcions d'aplec o adquisició i distribució» d'aquesta substància i els defineix com «un espai d'àmbit privat gestionat que reuneix les condicions idònies per al consum de cànnabis per part dels seus membres i on es porta a terme aquesta activitat». Ara, però, amb la suspensió d'aquesta llei per part del TC, les associacions cannàbiques tornaran a quedar en un buit legal de la legislació espanyola.

 

A més a més, la resolució del TC nega que pogués existir una competència autonòmica en l'àmbit de les associacions o de la protecció de la salut per tal de poder interposar un recurs d'empara, ja que «regula, amb incidència sobre el tipus penal definit en la legislació estatal, el consum, proveïment i dispensació de cànnabis, en el marc de les associacions d'usuaris a què es refereix».

 

La llei estava suspesa pel Tribunal Constitucional

La Llei d'Associacions de Consumidors de Cànnabis va ser aprovada pel ple del Parlament de Catalunya el 28 de juny del 2017. Pocs dies després, però, el govern de Mariano Rajoy va presentar un recurs al Tribunal Constitucional. Amb l'aplicació del 155, la llei va quedar suspesa i ara Quim Torra volia recuperar-la. No obstant això, sembla que finalment no serà possible.