Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Rosa Peral, l'acusada pel crim de la Guàrdia Urbana, durant la sessió del judici

Crim de la Guàrdia Urbana: Un testimoni apunta la màfia com a autora del crim

Peral hauria dit a una amiga seva que una organització criminal estava involucrada en la mort de Pedro Rodríguez

Rosa Peral, l'acusada pel crim de la Guàrdia Urbana, durant la sessió del judici
Rosa Peral, l'acusada pel crim de la Guàrdia Urbana, durant la sessió del judici | ACN

El passat dilluns, 3 de febrer, l'Audiència de Barcelona va iniciar el judici pel cas de la Guàrdia Urbana, que es va obrir a principis de maig del 2017 després de la troballa d'un cadàver calcinat en un cotxe estacionat al pantà de Foix. La investigació, després de rebutjar que es tractés d'un crim relacionat amb el narcotràfic i esbrinar que el propietari del vehicle era un agent, va imputar i, finalment, va acusar els agents Rosa Peral, la parella del guàrdia urbà mort —Pedro Rodríguez—, i a Albert López, amb qui l'acusada havia mantingut relacions sexuals.

La Fiscalia demana, per un presumpte delicte d'assassinat, per a l'home un total de 24 anys de presó i 25 per a Peral, pel fet de ser parella de la víctima en el moment del crim.

«No em vaig voler involucrar en una cosa tan forta»

Una amiga de Peral, també agent de la GUB, que ha acudit al judici per a testificar, ha declarat davant el jutge que l'exagent li va confessar que la mort de la seva parella estava relacionada amb la màfia. Consegüentment, la dona va rebutjar ajudar-la a traslladar un sofà d'un traster cap al seu domicili: «Vist el que li havia passat al cotxe de Pedro, no em vaig voler involucrar en una cosa tan forta», ha declarat la policia.

Paral·lelament, la testimoni ha declarat que, una setmana després del crim —que va tenir lloc el dia 1 de maig del 2017, tot i que el cadàver va ser descobert tres dies després—, va visitar Peral a casa seva i no va veure signes d'haver patit cap agressió. Ara bé, ha indicat que el seu aspecte no era l'habitual: «No la vaig veure arreglada com sempre. Anava més de negre[sic], apagada».

La defensa d'Albert López, que, davant l'existència d'un jurat popular en el judici, s'enroca en la seva versió, l'ha interpel·lada per esclarir si ella sabia d'algun problema entre l'acusat i Peral; tanmateix, la dona ha assegurat que no havia tingut una conversa amb ella que li fes entendre que tenien problemes fins a la data del crim, que va explicar-li que va haver de marxar de casa per una discussió de parella.

Peral tenia aspecte de «cadàver» la setmana després del crim

Un altre testimoni, company dels dos agents acusats, ha assegurat que va tenir relació amb Peral a partir de la mort de Rodríguez, i que va arribar a la conclusió de què podrien relacionar-la amb el crim, ja que la dona va rebre una trucada del seu advocat per un procés anterior, per la difusió  d'una presumpta  fotografia sexual  d'ella, qui va comunicar-li que no podria representar-la per incompatibilitat. «Compte, que et poden detenir», va advertir aleshores el testimoni a Peral després de deduir que la conversa telefònica amb el lletrat indicava de manera implícita que la investigació havia apuntat a la parella sentimental de la víctima.

Rosa Peral, una de les principals sospitoses del crim de la Guàrdia Urbana en la seva detenció
Rosa Peral, el dia de la detenció | CatalunyaDiari

A més, en confluència de les declaracions de l'amiga de la principal sospitosa, el testimoni ha assegurat: «Estava amb imatge de cadàver. La vaig veure amb ulleres, molt pàl·lida i amb una expressió de cadàver. No ho vaig poder definir millor», va expressar en referència a l'aspecte de Peral en una nit que va sopar a casa seva, a Cubelles, el 5 de maig. Durant aquella setmana, sembla que l'agent estava preocupada perquè «la persona que hagués comès l'assassinat —declara el testimoni— tenia molta facilitat per saltar del jardí», però que en cap moment va fer referències explícites a un temor cap Albert López fins a la  imputació delictiva.

Fou llavors quan Peral va indicar que l'acusat i la víctima discutien sovint i, fins i tot, va mostrar missatges i mails al testimoni en què hi havia, a ulls de la sospitosa, clares amenaces. Finalment, l'home ha negat, en resposta a les preguntes de la defensa de López, que la dona li expliqués que havia esborrat alguns missatges d'aquelles converses abans de mostrar-se-les.

Els gels de López: el possible mòbil del crim

La difícil relació entre els dos agents té un clar origen: Peral, que afrontava la separació amb el seu exmarit i pare de les seves dues filles, va iniciar una relació sentimental paral·lela —doncs va arribar a portar dos anells un mes abans del crim— amb la víctima i, alhora, es veia ocasionalment amb l'acusat per mantenir relacions sexuals, fet que la Fiscalia veu com a prova de l'assassinat, ja que López havia mostrat gels cap a Rodríguez.

L'acusat, a més, va ser investigat el 2014 per la mort d'un manter  durant el marc d'una operació policial. La víctima, per la seva banda, havia materialitzat una separació per poder estar amb Peral i estava suspès de feina i sou per una discussió amb la seva exdona, que va concloure amb empentes a la via pública.

També et pot interessar...

  • El jutge del crim de Foix accepta incloure com a prova una trucada entre els dos acusats
  • Els dos guàrdies urbans del crim del pantà del Foix, imputats per la mort d'un manter a Barcelona
  • Troben un mòbil amagat a la cel·la de Rosa Peral, acusada pel crim de la Guàrdia Urbana