Allarguen la presó preventiva dels dos acusats del crim de la Guàrdia Urbana

Estan acusats de la mort d'un altre agent, que va aparèixer calcinat dins un cotxe

Rosa Peral i Albert López, els dos agents acusats del crim de la Guàrdia Urbana
Rosa Peral i Albert López, els dos agents acusats del crim de la Guàrdia Urbana | Cedida

El jutjat d’instrucció número 8 de Vilanova i la Geltrú ha prorrogat l’ingrés preventiu a presó dels dos principals sospitosos del conegut com a 'crim de la Guàrdia Urbana' de Barcelona, Rosa Peral i Albert López. A tots dos, agents del cos, se’ls considera presumptes autors de la mort del també agent Pedro Rodríguez, que el maig del 2017 va aparèixer calcinat dins un cotxe prop del pantà de Foix.

El pròxim 16 de maig farà dos anys que Peral i López estan empresonats de forma cautelar, i aquest dimarts la jutge ha decidit allargar l’ingrés fins que se celebri el judici. D’altra banda, la magistrada ha tancat definitivament la investigació i ha instat la Fiscalia i l’acusació particular –exercida per la família de la víctima- a presentar els seus escrits incriminatoris.

El crim de la Guàrdia Urbana de Barcelona

Els Mossos d’Esquadra van descobrir el cos calcinat de l’agent Pedro Rodríguez dins un cotxe prop del pantà del Foix el 4 de maig del 2017. Nou dies més tard, la investigació senyalava la seva parella, Rosa Peral, i un company del cos i exparella d’ella, Albert López, com a principals sospitosos de la mort.

Els dos van quedar detinguts i la jutge en va decretar l’ingrés preventiu a presó. Mentrestant, l’avenç de la recerca va concloure que el crim s’hauria comès la nit de l’1 de maig, i l’autòpsia apuntava a una possible mort per estrangulació, si bé l’estat calcinat del cadàver no permetia determinar les causes exactes de la defunció. 

Rosa Peral, una de les principals sospitoses del crim de la Guàrdia Urbana
Rosa Peral, una de les principals sospitoses del crim de la Guàrdia Urbana | CatalunyaDiari.cat

 

Els agents s'acusen mútuament del crim

Tant Peral com López han fet ús del dret a paraula per intervenir davant la jutge, que ha celebrat les compareixences amb dues vistes separades, de manera que ells no han coincidit en cap moment. Segons han relatat l’advocat de López i el de l’acusació particular –el lletrat de Peral no ha atès la premsa-, els dos investigats han mantingut la versió dels últims dos anys, amb què s’acusen mútuament de l’autoria del crim. Al mateix temps, Peral ha demanat la llibertat per a poder veure les seves dues filles.

L’advocat d’Albert López ha demanat també la llibertat del seu client i ha remarcat que ell mai va tenir una implicació directa amb la mort de Pedro Rodríguez, sinó que va actuar com a còmplice perquè l’home ja era mort quan ell va arribar al domicili de Peral. Per la seva part, l’acusació particular ha qüestionat la versió d’Albert López. «El que no explica aquest senyor és per què ha donat tantes versions diferents al llarg de tota la causa sense donar cap explicació clara i coherent del que va veure», ha apuntat Juan Carlos Zayas, advocat representant de la família de la víctima.

Rosa Peral i la víctima, Pedro Rodríguez | ESdiario

 

Indicis d’haver participat en els fets

A les interlocutòries, la jutge destaca que «existeixen indicis, que no proves» que Peral i López haurien tingut una «participació responsable» en la mort de Rodríguez, de manera que són sospitosos d’haver comès un delicte d’homicidi o assassinat, el qual es concretarà quan la causa s’enviï a judici.

En el cas de Peral, la magistrada considera que s’ha contradit de forma «constant» al llarg de la investigació. Així, recorda que el dia de la detenció va dir que havia vist a López tacat de sang a casa seva, que hi havia el cotxe de Pedro Rodríguez al jardí i també una motxilla amb una destral, que l’hauria dut ell en accedir saltant la tanca. El dia de la reconstrucció, però, va dir el contrari.

L'agent detinguda entrant a la casa de Vilanova i la Geltrú on es feia la reconstrucció dels fets
L'agent detinguda entrant a la casa de Vilanova i la Geltrú on es feia la reconstrucció dels fets | CatalunyaDiari.cat

 

La jutge també recorda que el seu telèfon mòbil contenia «dades rellevants» que reforcen l’existència d’indicis de la seva participació en els fets. Com a exemple, destaca el rastreig dels telèfons mòbils d’ella, López i Rodríguez, quan aquest ja era mort. Tots tres terminals van passar per la zona on viu l’exmarit de Peral, a qui presumiblement volien incriminar en el crim, ja consumat.

  

Pel que fa a Albert López, la jutge destaca que el seu telèfon mòbil el situa a casa de Peral la nit del crim, mentre recorda que ell també ha mostrat versions contradictòries durant la investigació. En aquest sentit, el dia que el van detenir, López va dir que havia estat Peral qui havia matat Rodríguez, assegurant que la nit dels fets va anar a casa d’ella però sense saber res del crim, del qual en va ser coneixedor l’endemà, quan va acompanyar-la al pantà de Foix a cremar el vehicle.

Versions contradictòries

Des de la seva detenció, els dos investigats han mantingut versions contradictòries sobre els fets, amb acusacions creuades. Durant els dos anys que ha durat la investigació, alguns testimonis de l’entorn dels acusats han relatat que Rodríguez hauria estat drogat abans del crim. L’autòpsia, però, no va poder trobar cap resta química que permetés certificar aquesta possibilitat.

També s’ha investigat si Peral i López van intentar esquarterar el cadàver, ja que el cos tenia diverses extremitats amputades i a la planta baixa de l’habitatge de Peral van aparèixer restes de sang de Rodríguez, compatibles amb esquitxades.


Comentaris

envia el comentari