Muntatge fotogràfic de Daniela i el bebè que va abandonar a València

Daniela, la dona de 39 anys que va abandonar el seu bebè a València

La ràpida actuació de dos camioners va permetre salvar la vida de la nena, a qui han posat de nom Noa

Dissabte 21 de maig, 13.30 hores, polígon industrial La Granadina de Sant Isidre (Alacant). José Enrique Perea i Luis María Rocamora, empleats d'una empresa de transports, no donen crèdit al que veuen des del seu camió. Una dona camina amb les cames tacades de sang i un farcellet de mantes als braços.

Entre les peces creuen veure una diminuta extremitat la qual sembla ser d'un nadó, i immediatament avisen a la Guàrdia Civil. Moments després, els agents descobriran un nadó acabat de néixer a prop d'una casa en ruïnes. Tot i que presentava símptomes de deshidratació, estava en bon estat.

Daniela, una dona de 39 anys i de nacionalitat suïssa, es va negar a col·laborar i en va oferir una versió amb moltes contradiccions. Va ser traslladada al mateix hospital que el seu bebè, però segueix sense col·laborar i no vol saber res de la nena. Llavors, va quedar detinguda i el jutge ha ordenat el seu ingrés a la presó.

Així van passar els fets

Quan la patrulla de la Guàrdia Civil va arribar al polígon industrial, van trobar una dona de mitjana edat que es negava a ser atesa pel SAMU. Presentava un sagnat vaginal abundant i tot semblava indicar que acabava de donar a llum. Tot i això, la dona ho negava tot i estava a la defensiva.

Imatge del nadó que la seva mare va abandonar a València
Moment en què van trobar la nena acabada de néixer | Guàrdia Civil

Els agents van ser conduïts per la indigent fins a una casa en ruïnes on havia pernoctat. Aquests van començar a buscar pels voltants, i a uns cent metres d'allà van trobar unes mantes enrotllades a terra. Allà, darrere d'uns bidons, van veure el nadó acabat de néixer.

La nena encara tenia el cordó umbilical i presentava símptomes de deshidratació. Tot i això respirava amb normalitat i es trobava bé de salut, tal com van acreditar els tècnics sanitaris desplaçats fins al lloc. Tot seguit, va ser traslladada a l'Hospital Vega Baja d'Oriola, on rep les cures oportunes.

El nadó es diu Noa

La criatura es troba ben cuidada a la unitat de nounats, on els empleats li han posat el nom de Noa. Al mateix hospital va ser ingressada Daniela, la dona de 39 anys que ho nega tot i rebutja fer-se càrrec del nadó. Així mateix, va quedar detinguda per un presumpte abandó de menors.

 

La dona segueix al centre hospitalari sota custòdia policial, en espera de rebre l'alta. Després serà conduïda directament a la presó, ja que un jutge ha decidit el seu ingrés a la presó provisional. Ara caldrà contemplar les circumstàncies de la dona i saber per què va abandonar el nadó.

L'altra cara d'aquesta història són els dos camioners que van donar l'avís a la policia i van ser clau en el rescat del nadó. José Enrique i Luis María són amics de tota la vida i ara treballen junts al repartiment per a Mercadona. La Guàrdia Civil ha reconegut la seva actuació ràpida i diligent.

Volen adoptar la nena

Luis María va ser el primer que va advertir que alguna cosa no anava bé, en adonar-se que la dona anava ensangonada de cintura cap avall. Va trucar al seu amic perquè estigués al corrent quan passés amb el seu camió. José Enrique es va aturar i va baixar a parlar amb la dona, que estava asseguda sota un fanal.

Amb unes mantes es tapava la panxa, així que va pensar que li feia mal la panxa i li va oferir el menjar que li havia preparat la seva dona. Li va donar cinc euros, i abans de marxar va advertir que entre les mantes sortia un peu de color rosa. «O és un nadó o és una nina», va pensar el camioner.

Imatge de la detenció de Daniela, la mare de 39 anys que ha abandonat la seva filla
La dona va ser detinguda pels agents de la Guàrdia Civil | Guàrdia Civil

Ara José Enrique i la seva dona Ana es plantegen adoptar el nadó, ja que segons el camioner «la meva dona pensa que és un senyal». El nadó ara està sota la tutela de la Generalitat Valenciana, tot esperant els resultats de les proves d'ADN. Després buscaran si entre els familiars algú vol fer-se'n càrrec.

En cas contrari, podria ser adoptada per una família d'acollida (per exemple, José Enrique i Ana), i si no acabarà en un centre de menors. Els dos camioners se senten afortunats per haver viscut aquesta experiència junts. I sobretot, per haver donat un futur a aquesta nena nounada de nom Noa.