L’estat defensarà Llarena a Bèlgica si es posa en dubte la instrucció de l'1-O

El Ministeri de Justícia estudia la possibilitat d’acudir al Tribunal de Justícia de la Unió Europea

El jutge Pablo Llarena, en una imatge d'arxiu
El jutge Pablo Llarena, en una imatge d'arxiu | cedida

El Ministeri de Justícia està estudiant la possibilitat de contractar un bufet d'advocats a Bèlgicaper defensar la «competència exclusiva i excloent de la jurisdicció espanyola» en la demanda civil que han presentat en aquell país els líders independentistes. La ministra Dolores Delgado ha volgut deixar aquest dijous clar que «en cap cas» es defensarà a Pablo Llarena «pels actes privats que se li atribueixen».

Aquesta afirmació fa referència a unes declaracions que el magistrat del Tribunal Suprem va fer el passat mes de febrer a Oviedo i que s'han inclòs dins la demanda com un exemple de la falta d'imparcialitat que l'inhabilitaria per portar el cas procés català. Unes paraules per les quals els polítics independentistes a Bèlgica li demanen una indemnització d'un euro de forma simbòlica.

Una resposta a l'empara concedida a Llarena

L'entrada en escena del govern espanyol es produeix com a resposta a l'empara concedida pel Consell General del Poder Judicial a Pablo Llarena. El magistrat del Tribunal Suprem va demanar concretament l'actuació dels ministeris de Justícia i Afers Exteriors, a través de l'Advocacia de l'Estat, «per assegurar la integritat i la immunitat de la jurisdicció espanyola davant els tribunals belgues».

Per això, el govern espanyol es personarà davant la Justícia Belga en el cas que en el moment d'admetre a tràmit la demanda contra Llarena «l'autoritat judicial belga esmenti tan sols entre els seus arguments fets o dades de la causa penal oberta a Espanya contra ells», ja que consideren que aquesta pertany «de manera exclusiva i excloent a la jurisdicció espanyola».

En aquest sentit, asseguren que qualsevol menció a la funció jurisdiccional de Llarena comportaria «una vulneració del principi pel qual els estats estrangers no poden ser demandats ni sotmesos a la jurisdicció dels tribunals d'un altre país».

Podrien recórrer a estaments superiors

De fet, en cas que l'Advocacia de l'Estat es personi davant la justícia belga amb un advocat d'aquell país, podria exercir accions pertinents davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea o el Tribunal Internacional de Justícia de La Haia. Així, des del Ministeri de Justícia recorden que «tot estat gaudeix, per a si i els seus béns, d'immunitat de jurisdicció davant els tribunals d'un altre estat», segons el que disposa la Convenció de Nacions Unides de l'any 2004.


Comentaris

envia el comentari