La demanda sobre el jutge Llarena posposada fins al 25 de setembre

El jutge estava citat aquest matí a Bèlgica
El jutge Pablo Llarena, en una imatge d'arxiu | cedida

 

El jutjat d'Instrucció de Brussel·les que havia de debatre aquest dimarts, 4 de setembre, l'admissió a tràmit de la demanda civil presentada contra Pablo Llarena ha decidit posposar el debat fins al 25 de setembre. Així doncs, el procés es reprendrà d'aquí a tres setmanes tal com la defensa del magistrat, Hakim Boularbah, ha sol·licitat per tal que l'Estat es pugui personar a la causa, ja que es necessiten una sèrie de tràmits administratius que es duran a terme fins aleshores.

 

El tribunal belga havia citat a declarar el jutge Llarena en una vista preliminar però aquest no s'ha presentat. En el seu lloc hi ha acudit Boularbah, qui també ha sol·licitat que el tribunal estigui compost per tres jutges i no per un en considerar-se «un cas especial». Per l'altra banda, Carles Puigdemont —que avui rebrà la visita d'Artur Mas a Waterloo— i Meritxell Serret tampoc s'han presentat als jutjats. En aquest cas, els demandants han estat representats pel seu advocat Gonzalo Boye i pels exconsellers Lluís Puig i Toni Comín.

 

Boularbah defensarà «el Regne d'Espanya»

A la sortida dels jutjats, Boularbah ha explicat que ha sol·licitat l'ajornament per «permetre a l'Estat intervenir per defensar la seva immunitat de jurisdicció». En aquest sentit, ha afirmat que el pròxim dia 25 actuarà en representació «del regne d'Espanya». «El dret internacional permet a l'estat intervenir davant els tribunals d'un altre estat per defensar la immunitat jurisdiccional dels seus òrgans», ha explicat.

 

Un tribunal de tres jutges

Sobre la decisió d'ampliar d'un a tres jutges el tribunal que porta el procés, Boularbah ha justificat que és «un afer excepcional», tot i matisar que encara no hi ha res decidit. Per la seva banda, Boye considera aquesta petició «força correcte», ja que «és un tema complex i sempre és bo tenir un criteri més ampli, nosaltres en el seu lloc hauríem fet el mateix».

 

Puigdemont tampoc es presenta als jutjats

Tot i ser un dels demandants, l'expresident de la Generalitat tampoc ha acudit aquest dimarts al Tribunal Suprem de Bèlgica. Per avui, Puigdemont un altre compromís a l'agenda com és una reunió amb Artur Mas a la 'Casa de la República' de Waterloo. Està previst que els dos expresidents parlin sobre l'inici del nou curs polític a Catalunya, que s'espera que sigui molt mogut ja des d'aquesta mateixa setmana.