Demanen canviar de nom la plaça Antonio Machado de Sabadell per «anticatalanista»

En un informe encarregat per l'ajuntament
L'informe va ser encarregat pel consistori de la ciutat | Cedida

Un informe encarregat per l'Ajuntament de Sabadell i elaborat per l'historiador Josep Abad proposa modificar el nom de la plaça dedicada al poeta andalús Antonio Machado perquè afirma que «sota l'aurèola republicana i progressista amb què s'ha revestit la seva figura hi ha una trajectòria espanyolista i anticatalanista». Al mateix sac que l'autor que va morir el 1939 a Cotlliure, a la Catalunya Nord, poc després d'exiliar-se fugint de les tropes franquistes, Abad també hi col·loca Francisco de Quevedo, ja que els considera «hostils a la llengua, la cultura i la nació catalanes». Altres noms que l'informe qüestiona si haurien de continuar al nomenclàtor són els de Francisco de Goya, Calderón de la Barca, Garcilaso de la Vega, Luis de Góngora, José de Espronceda, Ramón de Campoamor, Gustavo Adolfo Bécquer, Leandro Fernández de Moratín, Tirso de Molina o Mariano José Larra, perquè són exemples paradigmàtics del «model pseudocultural franquista» que s'hauria de corregir, segons el parer de l'historiador.

Tal com explica 'El Periódico', l'informe justifica la seva postura al·legant que avui dia, els referents culturals són mundials i no estan restringits a Castella. Seguint aquest raonament, Josep Abad també proposa renovar els noms del carrers dedicats a Agustina de Aragón, Bailèn, Dos de Maig, Numància, Covadonga, Franciso Pizarro, Rif, Tetuan, i fins i tot a Dolores Ibárruri 'la Pasionaria' o a Rafael de Riego, el creador de l'himne de la República.

 

El consistori, governat per Unitat pel Canvi, ERC, Crida per Sabadell i Guanyem, va ser qui va encarregar l'informe. Ara, el document està en mans de les entitats de la ciutat perquè decideixin si hi volen incloure alguna modificació i, posteriorment, haurà de ser avalat pel govern local.Comentaris

envia el comentari