Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Josefina, víctima de la Covid-19 i del sistema públic sanitari

La denúncia del marit de Josefina: «Si m'haguessin fet més cas, estaria viva»

Malgrat no estar recuperada de la Covid-19, Josefina Villca va rebre l'alta dues vegades i finalment no va poder superar la fibrosi pulmonar postcovid

Amb la pandèmia de la Covid-19, els professionals sanitaris han viscut situacions molt complicades. Les plantes de molts centres hospitalaris, però sobretot les UCI, han estat a la vora del col·lapse i s'han quantificat milers de casos de coronavirus.


De fet, si els professionals sanitaris haguessin comptat amb els recursos necessaris, segurament podrien haver salvat moltes més vides. Tanmateix, hi ha moltes famílies que encara es pregunten si es podria haver fet alguna cosa més pels seus familiars.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]


Aquest és el cas de la família de Josefina Villca, una dona de 55 anys que ha perdut la vida en un hospital de les Illes Balears a causa de la pandèmia. El seu marit, Primo Puma, ha explicat el cas al diari 'Última Hora' i assegura que es podria haver fet alguna cosa perquè la seva dona no formés part de la llarga llista de víctimes de la Covid-19: «Si m'haguessin fet més cas, estaria viva».

El marit de Josefina explica que tot va començar el passat mes de gener, quan va començar a tenir els primers símptomes compatibles amb la malaltia. Assegura que immediatament es van dirigir a una consulta mèdica: «Vam anar al centre de salut Arquitecte Bennàssar i allà ens van enviar a Son Espases», afirma.

Va rebre dues vegades l'alta abans d'empitjorar i perdre la vida

Josefina va estar ingressada durant 15 dies, mentre que Primo i el seu fill de 12 anys van mantenir-se en quarantena. Quan van passar les dues setmanes, els metges van donar-li l'alta, però Primo afirma que «seguia sense trobar-se bé i ells ens deien que havia millorat».

No va trigar gaire a empitjorar, i els metges van receptar-li corticoides, però la seva salut es va anar deteriorant i va tornar a ingressar l'1 de març amb problemes pulmonars i una possible infecció bacteriana. No obstant això, deu dies després va tornar a rebre l'alta i, posteriorment, va tornar a empitjorar: «Quan va tornar a casa no podia fer vida normal. Va marxar amb una amiga al centre de salut a exigir un medicament per a la tos, es trobava malament», explica el marit de Josefina.

Hi va haver un moment en què el deteriorament de la seva salut es va disparar de forma sobtada. Li van detectar una fibrosi pulmonar postcovid i encara que va ser tractada amb oxigenació per membranes extracorpòries, després de no respondre a la ventilació mecànica, va perdre la vida.

Primo lamenta que un diumenge va ser ingressada a l'UCI després de passar per Urgències, i «vaig pensar que milloraria, però la seva salut va empitjorar i ja no va tornar a despertar».

Amb tot això, el marit de Josefina no pot deixar de pensar en què es podria haver evitat la mort de la seva dona si haguessin analitzat el cas amb més rigor. És per això que demana «que no es donin altes a la lleugera» i s'eviti «que algú més hagi de viure aquesta mateixa situació». Ara només li queda saber viure amb aquest dolor i sense la dona amb la qual ha compartit els últims tretze anys.