Un jove denuncia els Mossos per haver-lo ferit durant les càrregues de l'1-O

Va rebre l'impacte d'un projectil de foam al genoll durant la dispersió del Parc de la Ciutadella el vespre de l'aniversari del Primer d'Octubre

Imatge d'un d'aquests projectils que els Mossos van disparar al Parc de la Ciutadella.
Imatge d'un d'aquests projectils que els Mossos van disparar al Parc de la Ciutadella. | Guillem RS

Un dels manifestants de davant del Parlament de l'1 d'octubre de 2018 ha presentat una querella contra els Mossos d'Esquadra per haver rebut l'impacte d'un projectil de foam durant la dispersió que va efectuar l'ARRO. Segons detalla aquest home de 29 anys, i tal com recull La Directa, un d'aquests projectils, que són els que van substituir les bales de goma, va impactar-li al genoll esquerre, causant-li una fractura de la ròtula. Ell va participar en la manifestació de record del Primer d'Octubre de 2017 i després es va quedar a la concentració que es va fer davant del Parlament de Catalunya i que gairebé acaba amb l'assalt a la cambra.

Tret de foam al genoll durant la dispersió del Parc de la Ciutadella

Durant més d'una hora l'ARRO dels Mossos, una de les unitats antiavalots, va aguantar la línia davant del Parlament per evitar que els concentrats, que feien llançaments d'ous i d'objectes, arribessin a les portes del palau. En un moment donat, i seguint les ordres dels comandaments que estaven al Centre de Coordinació, els Mossos es van retirar i van permetre que els manifestants arribessin fins a la porta.Quan la policia va confirmar que els concentrats van començar a donar cops per intentar rebentar la porta del Parlament, van tornar i van fer càrregues per dispersar als manifestants.

Els Mossos van voler desallotjar tot el Parc de la Ciutadella, dispersant els manifestants que hi havia al voltant del Parlament fins a la zona del passeig de Lluís Companys. Tal com relata el denunciant a la querella, va ser en aquest moment que els Mossos van fer trets amb la llançadora de foam i quan rebre l'impacte al genoll. Assegura en el text que en aquell moment quan els Mossos van disparar no hi havia aldarulls. Tal com detalla ell mateix, de resultes del cop, haurà d'estar de baixa entre dos i tres mesos.

Demanen citar al jutjat els comandaments de l'operatiu

La querella es fa contra l'agent que va disparar però també es demanen responsabilitats als seus caps, que van ser els que van ordenar fer trets amb aquest tipus d'arma per «inducció» o «coautoria». En la querella es demana tenir una relació dels números d'identificació dels agents que aquella nit tenien com a missió fer ús d'aquestes llançadores i també s'ha demanat que el jutge que instrueixi la causa citi en seu judicial al sotsinspector responsable de l'ARRO dels Mossos a Barcelona, del comissari de la Regió Policial de Barcelona, del cap de l'Àrea Tècnica de Planificació i Dispositius i del Secretari General d'Interior, Brauli Duart. La defensa del jove també demana que es revisi si les unitats ARRO dels Mossos tenen la formació per fer ús d'aquestes armes i qui n'ha autoritzat el seu ús en territori català.


Comentaris

envia el comentari