Denuncien a la CUP davant de la Fiscalia per il·legalitzar-la com a partit polític per incitar a la violència

L'escrit sosté que els dirigents de la coalició anticapitalista «han propiciat i legitimat l'ús de la violència» fins a dur a terme la declaració unilateral d'independència

Anna Gabriel con Carles Puigdemont.
Anna Gabriel amb Carles Puigdemont. | CatalunyaDiari.cat

La Fiscalia General de l'Estat ha rebut la primera denúncia per iniciar la il·legalització de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) com a partit polític a través d'un escrit on explica que han executat «accions violentes palpables». Segons informa ‘Vox Pópuli’, en aquesta «sol·licitud d'intervenció per instar a la dissolució» de la coalició anticapitalista, la CUP ha celebrat actes «que són il·legals, inconstitucionals i que atempten frontalment contra l'Estat de Dret, evidenciant-se així un comportament que no obeeix a la Carta Magna». Aquesta denúncia ha estat presentada per un particular i assenyala que els socis del govern dirigit per Carles Puigdemont «han recolzat i promogut públicament un acte, autodenominat referèndum d'autodeterminació, que vulnera flagrantment els principis rectors elementals de la nostra Constitució».

Segons el denunciant, els membres de la CUP «han actuat i llançat missatges públics que han provocat concentracions tumultuoses, ocupacions d'espai públic i fustigació a les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat». Tal com destaca l'escrit, la destrucció de diversos cotxes de la Guàrdia Civil durant el registre de la Conselleria d'Economia en la Generalitat del passat 20 de setembre va ser «com a conseqüència de les premisses promogudes per dirigents de la CUP».

Cal assenyalar que a banda de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, actualment a la presó, també es van pujar a un cotxe de la benemèrita les diputades autonòmiques de la CUP, Mireia Boya i Eulàlia Reguant. Amb un megàfon i envoltades de banderes, van ovacionar als independentistes fins a demanar-los «calma i tranquil·litat». En l'escrit també es denuncia que diversos membres de la CUP «han actuat deixant-se portar per la ira en convocar mobilitzacions als carrers de la ciutat de Barcelona com a forma de reacció enfront a les labors que han estat duent a terme les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat».

Imagen de algunos miembros de la CUP en el Parlament.
Imatge d'alguns membres de la CUP en el Parlament. | Jordi Borràs

 

L'exemple sobre aquest fet, és la trucada que va realitzar la coalició a través de Twitter perquè tots els seus activistes es concentressin aquest 20 de setembre davant de la Consellería d'Economia després de les detencions d'alts càrrecs de la Generalitat, impedint d'aquesta forma el registre ordenat pel jutge. La CUP va escriure en el seu compte de Twitter: «ARA MATEIX: Concentració Rambla Catalunya, a les 19, davant de la Conselleria d'Economia! Mobilitzem-nos!!».

Per aquest motiu, la persona denunciant assenyala a la Fiscalia que els responsables de la CUP «han propiciat i legitimat l'ús de la violència per a la consecució d'un objectiu polític que, a més, és contrari a la Constitució Espanyola». Concretament, la denúncia fa referència al fet que «un partit polític serà declarat il·legal quan la seva activitat vulneri els principis democràtics, particularment quan amb la mateixa persegueixi deteriorar o destruir el règim de llibertats o impossibilitar o eliminar el sistema democràtic, a més de fomentar, propiciar o legitimar la violència com a mètode per a la consecució d'objectius polítics o per fer desaparèixer les condicions precises per a l'exercici de la democràcia, del pluralisme i de les llibertats polítiques». També es fa referència a un altre article que recull la constitució, on es parla de «donar cobertures a les accions de desordre, intimidació o coacció social vinculades al terrorisme o la violència».

El denunciant demana al Ministeri Fiscal que dugui a terme les actuacions pertinents i insta a la «declaració d'il·legalitat de la CUP i la seva conseqüent dissolució», sol·licitant que mentre es dugui a terme aquest procediment «se suspengui cautelarment i provisionalment les activitats de la CUP fins que es dicti sentència». D'aquesta forma, cal recordar que la CUP no podria presentar-se a les eleccions al Parlament de Catalunya que se celebraran el pròxim 21 de desembre i que han estat convocades pel president del govern espanyol, Mariano Rajoy. Per la seva banda, la resta de partits polítics s'han mantingut al marge i cap ha instat a la seva il·legalització pels seus fets durant aquests últims mesos.


Comentaris

envia el comentari