La sorpresa dels Mossos en investigar un Picasso que un català venia a preu d'or

L'home el volia vendre per 200.000 euros

Dos agents dels Mossos d'Esquadra
L'home ha estat denunciat per intentar vendre una falsificació | Mossos d'Esquadra

Els Mossos han denunciat penalment un home per intentar vendre i empenyorar una obra d'art falsament atribuïda a Pablo Picasso. L'home té 71 anys, és de nacionalitat espanyola i veí de Barcelona. La investigació es va iniciar a finals del 2019 quan els Mossos van tenir coneixement que un empresari barceloní estava intentant empenyorar per 200.000 euros una obra d'art a una entitat de finançament de Barcelona que oferia préstecs pignorats.

L'obra amb el nom 'le Peintre' anava acompanyada d'un certificat d'autenticitat emès suposadament per la filla de l'artista i d'un contracte de compravenda, signat el 1994 per 110.000.000 pessetes, així com diferents adhesius de galeries de Londres i París per buscar donar més rellevància a la peça.

L'home sabia que es tractava d'una falsificació

La Unitat Central de Patrimoni Històric va contactar a París amb 'Picasso Authentification', entitat encarregada de vetllar i protegir el llegat de Picasso. La fundació va respondre que l'obra era una falsa atribució i el certificat que l'acompanyava no podia ser de la peça en qüestió.

Els investigadors van determinar que la persona que oferia l'obra era coneixedora de la falsedat. En una altra ocasió ja l'havia intentat vendre, però el comprador va mantenir les normes de cura d'aquest tipus de transaccions i va fer consultes amb una sala de subhastes de Barcelona, on li van indicar que era falsa.

Davant d'aquests fets, els investigadors van denunciar penalment l'home A més, per tal d'evitar perjudicis d'altres potencials compradors i la seva deslocalització, van localitzar i intervenir l'obra i la documentació que l'acompanyava. Els agents van observar que la peça era una còpia d'un original de Picasso amb el mateix nom i any que havia estat impresa a tinta sobre tela i posteriorment retocada amb pinzellades de pintura resseguint el dibuix inferior.

A més, el quadre s'havia sotmès a diferents processos artificials d'envelliment i duia adherides al revés etiquetes de galeries i cases de subhastes. L'objectiu de l'autor de la falsificació era simular una pàtina del temps i crear una falsa traçabilitat de l'obra per generar confiança en els compradors i augmentar el seu valor en el mercat de l'art, segons els Mossos.


Comentaris

envia el comentari