⚫️ URGENT

Un mosso mata a trets la seva exparella i se suïcida a Terrassa

Denuncien una residència de Barcelona pel tracte a una dona gran

El denunciant es queixa de «la deixadesa i abandonament» que va patir la seva mare, qui «va perdre 30 o 40 quilos»
Imatge de la residència d'avis La Trinitat | Cedida

 

Un veí de Barcelona ha denunciat una residència pública de Barcelona per la «deixadesa i abandonament» que va patir la seva mare, una dona de 88 anys i amb Alzheimer. Es tracta de la residència La Trinitat, ubicada al barri de Trinitat Nova, i gestionada per Suara Coop, tot i que la titularitat és de la Generalitat de Catalunya.

 

El cas ja ha arribat a la Fiscalia Superior de Catalunya gràcies a l'Associació El Defensor del Pacient. «La meva mare pateix una malaltia degenerativa des de fa anys. Va aconseguir una plaça al centre de dia de Trinitat Nova en virtut de la llei de dependència. Mentre va estar allà, ja hi va haver problemes: tornava amb els bolquers sobrepassats, o no la venien a recollir» explica Francisco Crespo a 'Crónica Global'.

 

Una residència amb males condicions

Segons explica el familiar, el centre de gent gran es troba en molt males condicions i no està gens cuidat: «Les tapes dels banys estan trencades. Les cadenes no funcionen. Els matalassos estan destrossats. Els aixequen amb un aparell extern perquè el propi està trencat. Quan estava de dia, els trasllats els fèiem nosaltres perquè la rampa de la furgoneta no els funcionava. I després hi ha el tracte a l'usuari».

 

La mare va començar a patir malalties

Abans de l'estiu, Carmen va aconseguir una plaça a temps complet a la residència i des d'aleshores el seu estat de salut ha caigut en picat. «La meva mare va deixar de menjar. Per què? No ho sabem. El fet és que li van administrar cortisona per induir-la a l'alimentació. Això li va provocar uns fongs a la gola. Ara ja no pot ni empassar», explica.

 

«Se li van formar escares al peu i el peu sacre. Ferides que es van podrir. Com va poder passar? No ho sabem. La veritat és que es va demanar el seu trasllat a la Vall d'Hebron Barcelona Hospital Campus. Però estava tan feble de no menjar que es va haver de parar», segueix dient i assegura que en aquest temps la seva mare «va arribar a perdre 30 o 40 quilos».

 

De fet, el seu deteriorament ha arribat a tal punt que «no sabem si passarà d'aquesta setmana». Això que acaben d'aconseguir que Carmen sigui traslladada a un centre sociosanitari, però lamenten que pugui ser massa tard i que per «una mala diagnosi mèdica hagi provocat que la seva mare hagi quedat en un sac d'ossos en alimentar-la amb una xeringa».

 

L'empresa gestora nega les acusacions

Des de Suara Coop, la companyia encarregada de gestionar la residència, desmenteixen la versió que ha donat el fill de Carmen. Una portaveu de l'empresa assegura que cada persona que entra al centre «rep una avaluació personalitzada» i que quan hi ha una «modificació de l'estat de la persona» se li canvia la dieta «per ordre facultativa després de ser visitat a la Vall d'Hebron per mitjà de la mútua amb la qual treballa el centre».

 

Pel que fa a les condicions en què es troben les instal·lacions, recorden que cada cert temps es fan «auditories tan externes com internes» amb inspeccions dels espais, sanitaris i de l'alimentació dels residents i que cap d'elles «han reflectit anomalies en els últims temps». «Se segueixen tots els protocols establerts», sentencia. Ara, serà la Fiscalia Superior de Catalunya qui decidirà si cal obrir una investigació.